Alles wat je moet weten over Kombucha

Kombucha… miscchien heb je er al eens van gehoord. Kombucha is een product van thee na een fermentatieproces. Maar dit is geen gefermenteerde thee zoals pu erh. Dit is groene of zwarte thee wat een speciaal proces doorloopt. Het resultaat is dan kombucha, een drankje met bijzondere eigenschappen waaronder, volgens sommigen, grote gezondheidsvoordelen. We hebben het vandaag over alles wat je moet weten over dit interessante drankje.

De oorsprong en herkomst Kombucha!

Van de oorsprong en herkomst van dit drankje weten we in ieder geval dat het uit waarschijnlijk China komt. Niet heel verrassend!  Hoewel het zou kunnen voelen alsof dit een relatief nieuw drankje is, wegens de opkomst in cafeetjes en moderne horeca, is dit zeker niet het geval.

Kombucha wordt namelijk al zo’n 2.200 jaar gedronken in China. In die tijd werd het geprezen om zijn energie kick en algemene effecten op je gezondheid. Dat is ook te zien aan de bijnaam, “onsterfelijkheidsthee.”

Kombucha is dus een drankje van gefermenteerde thee wat het beste beschreven kan worden als “verrassend.” Door het fermentatieproces wordt de normale inhoud van groene of zwarte thee omgezet in compleet andere smaken. Hoe het eindproduct smaakt, is dan ook onder andere afhankelijk van hoe lang het gefermenteerd is.

kombucha

Gezondheidsvoordelen!

Voor sommigen is dit het belangrijkste aspect en tevens argument om dit drankje dagelijks te drinken. Je hebt misschien wel eens gehoord van goede bacteriën. Dit is hetzelfde ingrediënt waar kombucha, als gevolg van de fermentatie, van geniet. Hoewel het best met een korreltje zout genomen mag worden, beweren veel bronnen dat het regelmatig drinken van kombucha goed is voor je maag en zelfs positieve effecten heeft op hoe je je voelt.

Zelf Kombucha maken!

Dit is misschien één van de mooiste punten van deze drank: het is heel makkelijk zelf te maken. Het proces duurt even en je zal misschien niet alles in huis hebben liggen, maar het is wel simpel.

Het enige wat je waarschijnlijk hoeft te kopen als je zelf kombucha wilt maken, zijn pH-test strips en een kombucha-zwam. De zwam, of SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) is het actieve ingrediënt voor de fermentatie van de thee. Zoals op de foto hiernaast te zien, is de SCOBY niet een heel aantrekkelijk ingrediënt.

Dit is wat je nodig hebt om zelf kombucha te maken: 1,5 liter mineraalwater, 8 gram thee (groen/zwart), 90-100 gram suiker, 30ml azijn en de SCOBY. Zo’n SCOBY kun je online makkelijk vinden als je zelf kombucha wilt maken.

Voor het zelf maken van kombucha ben je zo’n 15 tot 30 minuten actief bezig, maar het hele proces kan ruim 2 weken duren.

Het proces!

Begin met het opwarmen van het mineraalwater (niet laten koken) en laat de theebladeren trekken. Groene (of lichtere theesoorten) 8 tot 10 minuten en zwarte thee 12 tot 15 minuten. Voeg vervolgens al roerend je suiker toe en laat de thee afkoelen tot het kamertemperatuur heeft bereikt. Schenk tot slot de thee in een pot en voeg de SCOBY toe. Dek dit af met een theedoek en een elastiek.

Nu begint de transformatie! Laat de thee fermenteren gedurende 1 tot 2 weken. Doe dit in een warme (23-25 graden Celsius) en donkere plek. In deze tijd hoef je in principe niets te doen, maar je kan het fermentatieproces in de gaten houden. Zie je schimmels ontstaan, dan moet je helaas opnieuw beginnen. Je zou wel een nieuwe SCOBY kunnen zien – dat is normaal. Probeer op verschillende momenten in deze tijd te proeven, want hoe langer de kombucha staat, des te zuurder het zal smaken.

Als de fermentatie voorbij is, schenk je de nieuw verkregen drank door een trechter en laat je de SCOBY met een klein deel van de kombucha achter voor een eventuele nieuwe batch. Als je wilt, kun je de kombucha zo drinken of nog 2 dagen in een luchtdichte fles laten staan op kamertemperatuur voor een meer sprankelende drank.

Al overtuigd van deze wonderdrank?

Hoewel kombucha enorm populair is geworden de afgelopen jaren, is niet iedereen even overtuigd van dit drankje. Wat ons betreft, kun je het beste zelf een kant en klare variant kopen en het zelf proberen. Bevalt de smaak goed? Over gezondheidsvoordelen zou je natuurlijk weinig kunnen zeggen na slechts één keer proberen, maar als je het lekker vindt, zou je zeker kunnen proberen om je eigen kombucha te maken. Heb je het al eens een keer gedronken? Of misschien zelfs in huis gemaakt? Hoe is dat bevallen? Laat het ons weten!

Hoeveel thee drink jij per dag? Laat het ons weten via onze Facebook of Instagram! Benieuwd naar meer over thee en je eigen mix? Lees dan verder in onze blog.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn