Darjeeling: van West-Bengalen, India naar jouw go-to favorieten

Zonder enige twijfel één van de meest bekende zwarte thee melanges; Darjeeling thee. Maar deze fascinerende blend uit het Darjeeling district in het Indiase West-Bengalen, heeft veel eigenschappen waar wij in het Westen minder bekend mee zijn. Darjeeling wordt namelijk ook verwerkt als groene, witte en oolong thee. Wist je dat Darjeeling een beschermde titel is? Thee mag zich alleen Darjeeling noemen als het uit de juiste regio komt, net als bijvoorbeeld Champagne!


Wat maakt Darjeeling zo bijzonder?

Thee telen in het Darjeeling district heeft een uniek effect op de smaak, maar ook praktische kanten van het groeien en verwerken. Darjeeling is namelijk erg seizoensgebonden – dit is een gevolg van het lokale klimaat en de hoogte ten opzichte van het zeeniveau waarop de planten groeien. Er zijn 5 primaire soorten van deze thee:

  • First flush
  • In between
  • Second flush
  • Moesson
  • Autumnal flush

Deze hebben natuurlijk ook allemaal een verschillend smaakprofiel. Over het algemeen is first flush de meest gewilde variant. Deze wordt in maart ieder jaar geoogst en heeft een milde kleur en natuurlijke aroma. De second flush wordt geoogst in juni en heeft daardoor een meer robuuste, muscatel-achtige smaak. Ook neigt de kleur meer naar een wat goudere ondertoon dan de first flush. De in between is de oogst die tussen first en second flush in zit.

De moesson thee wordt geoogst in het regenachtige seizoen en wordt normaal gesproken voor een lagere prijs verkocht. Deze wordt ook minder geëxporteerd, aangezien het minder populair is. Moesson thee heeft wel zeker een plek – de lokale bewoners gebruiken dit vaak voor masala chai.

Tot slot de autumnal (of herfst-)flush, deze komt kort na het regenseizoen. Ook deze mist wat definitie en diepte in de kenmerkende Darjeelingsmaken, zoals de mild pittige smaak.

Dajreeling theeplantage
De Happy Valley theeplantage in Darjeeling, India.

Wat gebruikt Teazie?

Uiteindelijk heeft de finale smaak van de blend ook alles te maken met hoe het verwerkt wordt, maar hiervoor zijn er natuurlijk gradaties, zodat je een bewuste keuze kan maken. Wij zorgen er graag voor dat je Darjeeling een uniek karakter, maar ook zeker veelzijdig smaakprofiel heeft, zodat je deze met andere ingrediënten kan proeven. Vandaar dat wij hebben gekozen voor first flush.

Onze Darjeeling heeft de graad FTGFOP I: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Dit is een erg hoge score – maar wat het precies betekent, is dat het hele bladeren zijn van goede kwaliteit, die nog goed intact zijn. Onze thee is afkomstig van de Gielle theeplantage.

Het bijzondere aan deze thee is dan ook echt hoe veelzijdig het is – in plaats van een sterke neiging hebben naar kruidige, zoete, of bloemige blends, is dit juist een thee die harmonie introduceert en heerlijk balanceert. Neem een kijkje naar onze mogelijkheden voor je theeblend, of probeer onze aangeraden mix met hibiscus en mango. Benieuwd naar onze andere smaken? Volg onze Facebook, Instagram en blog om altijd op de hoogte te blijven.

About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Comments (01)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart