De grootste voordelen van zwarte thee

Wat zijn de grootste voordelen van zwarte thee? Zwarte theesoorten zijn veruit het meest gedronken wereldwijd en hebben hun populariteit te danken aan verschillende redenen. Sterker nog, als men “thee” hoort, denken we al gauw aan een kopje met dat kenmerkende bronze kleurtje erin. Typisch zwarte thee! In deze blog gaan we het hebben over eigenschappen van zwarte thee en de grootste voordelen ervan, ten opzichte van andere theesoorten en over het algemeen.


grootste voordelen van zwarte thee

Wanneer krijg je zwarte thee?

Alle theesoorten zijn afkomstig van dezelfde plant, de Camelia sinensis, ofwel de theeplant. Het verschil tussen theesoorten is echter hoe de bladeren verwerkt worden – zo heb je bijvoorbeeld minder verwerkte theesoorten zoals witte thee, of theebladeren in poedervorm, zoals bij matcha. Dus hoe wordt zwarte thee verkregen?

Zwarte thee krijg je als je de bladeren een uitgebreid proces (eigenlijk het hele proces) laat volgen. Dat proces ziet er vaak als volgt uit:

-Plukken van de bladeren
-Verleppen; vaak in de zon, totdat het gewenste vochtgehalte bereikt is
-Rollen. De theebladeren worden bij de juiste droogte opgerold, dit gebeurt vaak machinaal. De bladeren zien er na dit proces uit als lange, opgerolde draden.
-Oxideren; misschien wel het belangrijkste onderdeel van de teelt van zwarte thee. De theebladeren worden na het rollen blootgesteld aan zuurstof, om zo de ware kenmerken van zwarte thee naar voren te laten komen. Denk aan de kleur, maar ook het cafeïnegehalte komt hier tot stand.
-Drogen. Als de bladeren perfect op smaak zijn, worden ze gedroogd om te zorgen dat dit ook zo lang mogelijk zo blijft!


grootste voordelen van zwarte thee

De voordelen!

Goed, dat was de voorstelronde van deze theesoort. Nu gaan we het hebben over de voordelen van zwarte thee, met name kijkend naar andere theesoorten.

Ruwe bolster, blanke pit

Zwarte thee is van zichzelf, dankzij het bovenstaande proces, sterk van smaak. Mocht je iemand zijn die thee soms maar een beetje slap vind, dan moet een zwarte theesoort sowieso je eerste keus zijn. De sterkte van zwarte thee neemt echter niets weg van haar veelzijdigheid.


De ster van de show

De ruwe, aardse eigenschappen van zwarte thee maken het een enorm geschikte theesoort om op andere manieren toe te passen. De meest voorkomende “alternatieve” manier om zwarte theesoorten te drinken is natuurlijk door er melk in te doen, à la Englisch Breakfast. Je zou echter ook iets kunnen bakken, zoals cakejes met een aangename Earl grey smaak. Misschien heb je dat wel eens gehad bij een high tea?

Geen hazenslaapjes meer

Nog een duidelijk voordeel van zwarte theesoorten, is dat haar robuuste, volle smaken ook vaak een kick met zich meebrengen. Zwarte theesoorten hebben namelijk over het algemeen het hoogste cafeïnegehalte, vergeleken met andere, minder verwerkte theesoorten. Dit komt dus ook door het oxidatieproces!

Zo gezond als een vis!

Nederland, net zoals de rest van de wereld, houdt nou eenmaal van zwarte thee. Dat is duidelijk te zien aan hoeveel zwarte thee wij massaal drinken. En dat is maar goed ook, want het heeft veel gezondheidsvoordelen. Thee zit namelijk vol antioxidanten, is goed voor je hart en voor je maag/spijsvertering. Dat zijn nog maar een paar van de voordelen! Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van zwarte thee en de aantoonbare werking ervan op je gezondheid is zeker een voordeel waar je aan mag denken bij je volgende kopje. Gezien het weer, wordt dat waarschijnlijk een huisgemaakte ijsthee!


De grootste voordelen van zwarte thee…

…zijn alleen maar meer excuusjes voor jou om je theeverslaving voort te zetten! Stiekem drinken we het gewoon puur op smaak, voor de verwarming (misschien nu even niet!) of simpelweg om genoeg te drinken. Groot gelijk ook, want het smaakt veel beter dan gewoon een glas water. Welke zwarte theesoorten zijn jouw favoriet? En wanneer drink jij je zwarte thee het liefst? Laat het ons weten in de reacties of op onze sociale media!


Heb jij even geen kick nodig van je thee? Onze vorige blog ging over cafeïnevrije theesoorten.
Volg ons op Facebook om geen blog, aanrader, of nieuws meer van Teazie te missen!
About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Comments (01)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart