Is thee gezond?

Is thee verslavend?

Het is bijna een automatisch proces. Je wordt wakker en voor je het weet ben je aan het ontbijten. Daarbij hoort natuurlijk een kopje thee of koffie. Je zet het in ieder geval al vrij snel en even later zou je er nog wel één lusten. Is thee verslavend? En is het dan slecht om verslaafd te zijn aan thee? Het staat immers bekend als een gezonde drank. In deze blog vertellen we je over de werking van thee op dit gebied.


Is thee verslavend?

Dat groeit uit het raam

Thee biedt meer dan een rijk assortiment aan smaken – het is over het algemeen hartstikke goed voor je. Het zit vol antioxidanten en andere goede stoffen die je lichaam nodig heeft. Alleen kan thee ook van nature zorgen voor een energiekick en dat komt natuurlijk door cafeïne (of theïne). Je kent waarschijnlijk wel iemand die verslaafd is aan koffie. Dit gebeurt om dezelfde reden, namelijk het feit dat beide drankjes cafeïne bevatten. Dat is een erg stimulerende stof wanneer je het net in je systeem krijgt, maar je lichaam wilt dat het liefst vast blijven houden. Daardoor krijg je dus (onbewust) zin in nog een kopje.

Oké… maar hoe erg is het?

Niet zo erg, gelukkig. In thee zit sowieso minder cafeïne dan in koffie, dus het verslavende effect zal al minder zijn. Volgens het Voedingscentrum, heeft een kopje koffie gemiddeld zo’n 60 tot 85 mg cafeïne per kopje. Thee (zwart/groen volgens het Voedingscentrum) heeft 30 mg cafeïne per kopje.


Is thee verslavend?

Dus thee is minder verslavend dan koffie – maar een verslaving kan nooit goed zijn, toch? Je kan altijd te veel hebben van iets, dus waar zit die grens bij thee? Als we kijken naar cafeïne, wordt er aanbevolen om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag in te nemen. In een kopje thee zit 30 mg, dus dat zijn 13 koppen thee voordat je die grens overschrijdt. Dat is meer dan 1 kopje om het uur, de hele dag door. Waarschijnlijk kom je daar niet aan.


Is thee verslavend? Misschien…

Je bent misschien wel een beetje verslaafd aan thee, maar over het algemeen hoef je je niet druk te maken over het te veel drinken van thee. Je zit niet gauw aan 14 kopjes op een dag. Naast het bevatten van cafeïne kun je ook niet veel slechte dingen zeggen over thee. Sterker nog, er zijn enorm veel onderzoeken geweest waaruit blijkt dat het regelmatig drinken van thee goed is voor je gezondheid. Ons advies: drink lekker je favoriete smaken, wissel zo nu en dan af en blijf onder de 14 kopjes per dag!


Bij onze vorige post zijn we dieper ingedoken op een aantal van de voordelen van thee, voornamelijk zwarte thee. Volg jij ons al op Facebook?
About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart