Ik hoor je al denken – echt? Ja, echt. Melk in thee wordt in Nederland bijna niet gedronken. Maar het is op heel veel plekken op de wereld wel echt populair. Hoe komt dat? Wij waren wel benieuwd hoe dat allemaal is begonnen. Heel veel van de theesoorten met melk zullen je ook vast wel bekend voorkomen.


Melk in thee

Meer dan thee

Als je bedenkt wie begonnen is met melk in thee doen, dan kom je al snel bij de Engelsen uit. Er is alleen geen bewijs dat zij ook echt de eerste waren. We weten wel dat een Nederlandse reiziger, Jean Nieuhoff in 1655 thee met melk aangeboden kreeg in China, aangeboden door Emperor Shunzhi.

We weten ook dat in Tibet yak boter in de thee gedaan wordt in verband met het lokale dieet (of gebrek hieraan). Zo halen ze meer voedingstoffen uit hun thee. Ook dit doen ze al jaren.

In de meeste gevallen, voegen mensen echter melk toe voor de smaak. Vooral bij sterke, zwarte theesoorten die lang getrokken zijn. Dat is begrijpelijk, want anders zijn ze vaak veel te bitter.

Hoe het ook is ontstaan, het komt terug in veel culturen. In deze blog gaan we een paar favorieten van ons noemen.

Mr. Worldwide

Vooral in Azië zie je variaties van melk in thee. Sommige daarvan zijn ook hier in Nederland al op bepaalde plekken een grote hit.


Boba (Bubble tea)

Een super bekende in grote steden zoals Rotterdam. Bubble tea is een Taiwanees drankje dat bestaat uit thee, melk en tapiocaparels. Het wordt ook wel eens parelthee genoemd. De tapioca geeft een zoete smaak en een bite aan het romige, zoete drankje en wordt in principe koud geserveerd.

Masala Chai

Deze kruidige Indiase klassieker heeft een bijzonder sterk karakter in de thee zelf. Het wordt op smaak gebracht met kruiden als kruidnagel, kaneel en gember. Masala chai kan ook vertaald worden naar gemixte kruidenthee. Ook hieraan wordt dus melk toegevoegd. Deze variatie wordt soms simpelweg Chai genoemd en is vaak gemaakt van Assam thee – ook uit India!

Hong Kong Milk Tea

Gemaakt op een basis van Ceylon thee – Hong Kong Milk Tea is misschien wel de sterkste variatie in deze lijst. In ieder geval wel wat betreft cafeïne. Bij deze soort, laten ze een kwartier de thee intrekken en gieten ze het zelfs nog soms van de ene kan naar de andere. Dit om te zorgen dat er meer lucht in de thee komt. Het wordt dus erg serieus genomen! Wat ook opvallend is aan deze variatie van melk in thee, is dat het gecondenseerde melk gebruikt in plaats van gewoon een scheutje volle melk.


Drink jij je thee met melk? In Nederland zie je vaak dat de thee al anders aangeboden wordt, omdat men het hier zonder melk drinkt. In Engeland is het bijvoorbeeld veel makkelijker om aan een echt krachtige zwarte thee te komen – ze gaan er daar al bijna van uit dat je het met melk (en suiker) drinkt. Wat vind jij het lekkerst? Laat het ons weten! Volg onze Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven en te lezen over nieuwe aanraders.


Probeer de aanrader van deze week!
About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Comments (01)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart