Thee kopen met een oog voor detail

Er zijn tientallen duizenden theesoorten beschikbaar – en oneindige combinaties. Hoe herken (en koop) je goede thee voor je collectie? Daar gaan we het in deze blog over hebben. Om thee kopen wat makkelijker te maken, leggen we het een en ander uit over wat wij doen. Verwacht in deze blog dus wat tips, kenmerken en vuistregels voor gegarandeerde hits.


Thee kopen

Vertrouw je zintuigen

Wij weten natuurlijk dat smaak subjectief is – iedereen heeft verschillende behoeften wat betreft hun favoriete warme drank. Probeer, bij het kiezen van thee, smaken duidelijk te onderscheiden en voor jezelf helder te krijgen wat een blend zo lekker maakt voor jou. Bij thee kopen is het dus logisch dat je moet vertrouwen op wat je kan waarnemen. Geur is natuurlijk enorm veelzeggend, maar helaas kan dat niet via een webshop. Als wij niet op de markt staan, proberen wij alsnog in geuren en kleuren uit te leggen wat onze smaken bieden. Hoe beter je een bepaalde verwachting hebt van een smaak of smaakcombinatie, hoe veiliger je zit!

Onmisbare kwaliteit

Er zijn veel aspecten van thee waar je op kan letten als je het koopt. Bij de juiste plekken kun je rekenen op jaren (of zelfs generaties) ervaring, diep verworven in de bladeren. Daar zit dan ook het geheim: zorg dat de bladeren goed zichtbaar zijn! Er is niets mis met een goede inspectie van je thee. Dat is natuurlijk het voordeel van losse bladeren – je weet precies waar je mee te maken hebt.


Thee schenken

Inside information bij thee kopen

Wij zijn erg zorgvuldig bij wat wij inkopen. Volg wat van onze tips:

Lange bladeren zijn (vaak) een goed teken. Dit betekent dat ze niets verbergen en je een groot deel van het blad laten zien om te controleren op uniformiteit en textuur. Vooral bij rooibos is een lange snit een uitstekende indicatie van kwaliteit. Het heeft uiteraard ook invloed op hoe snel het geur, kleur en smaak vrijgeeft.

Let op het zetadvies, als dit gegeven wordt. Witte thee zet je bijvoorbeeld op lagere temperaturen. Als er een zetadvies van 100 graden en 3 minuten wordt gegeven, zonder enige extra uitleg waarom dit afwijkt, is dat een teken van een theehandelaar die niet secuur werkt per theesoort.

Tot slot, informatie is alles. Een “zwarte thee” zegt niets. First Flush Darjeeling FTGFOP I, daarentegne, is een stuk behulpzamer. Je weet niet alleen waar de thee vandaan komt, maar ook wat voor smaak je kan verwachten.


Thee is een ontdekkingsreis

En je ontdekt continue nieuwigheden. We vergeten al snel dat thee niet alleen heerlijk is van smaak, ontspant en goed is voor je, maar ook ronduit interessant. Als je enthousiast wordt van losse thee, dan is het de moeite waard om je erin te verdiepen. Je hoeft geen fijnproever te zijn om plezier te halen uit het kennen en samenstellen van je eigen thee. Helemaal op jouw smaak! Heb je vragen over bepaalde theesoorten of mixen, of wil je nu weten welke smaak perfect bij jou past? Neem contact met ons op via de contactpagina of onze Facebook of Instagram.


Ons vorige bericht op Facebook ging over de Milky Oolong theesoort. Heb jij hem al geprobeerd?
About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart