Temperatuur voor thee: hoe heet moet het water zijn?

100 graden natuurlijk! Helaas, zo simpel is het niet altijd. Temperatuur voor thee is natuurlijk erg belangrijk voor het opnemen van de smaak zoals het bedoeld is. En wat doen verschillende temperaturen precies met je thee? In deze blog geven je wat inzichten om je kopje thee nog verder te verbeteren.


temperatuur voor thee

IJzer smeden als het heet is

Is het je ooit opgevallen dat veel losse theesoorten bij het zet advies niet alleen een tijd zetten, maar ook een temperatuur? Dat komt door de verschillen in thee. Je hebt je misschien wel eens afgevraagd waarom dat bekende theesmaakje ineens anders smaakt. De temperatuur van het water kan ermee te maken hebben. Goed gebruik van temperatuur zorgt ervoor dat de juiste smaken in balans voor de thee worden opgenomen.

Heet van de naald

Geloof het of niet, het is beter als je geen kokend water gebruikt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er een thermische schok bij de bladeren gebeurt. Als gevolg daarvan, verbrand je eigenlijk een gedeelte van de gewenste smaken van je thee. Zonde dus! Vooral groene en witte thee zijn gevoelig voor te hete temperaturen.

Ook te koud is natuurlijk een risico. De thee heeft hitte nodig om op de juiste manier op smaak te komen. Dit proces heet extraheren – als het niet goed gebeurd, zal je thee simpelweg niet veel smaak hebben.


En nu even praktisch…

Goed, het belang van de juiste temperatuur voor thee is duidelijk. Dan volgt nu even een algemene handleiding voor optimale temperaturen per theesoort.

– Witte thee: 71–85°C
– Gele thee: 79°C
– Groene thee: 60–88°C
– Oolong thee: 82–93°C
– Zwarte thee: 88–93°C
– Pu Erh thee: 93–100°C


Temperatuur voor thee: Warm gemaakt?

We zien dat sommige theesoorten vrij brede temperaturen kunnen gebruiken en dat bijvoorbeeld gele thee een stuk meer uniform is. Pu Erh thee, een hele bijzondere en niet-zo-populaire theesoort is de enige bij welke een temperatuur van 100 graden geschikt kan zijn. Vaak heeft je thee instructies wat betreft temperatuur – nu weet je waarom het belangrijk is om het op te volgen!


We zijn begonnen met onze speciale lijn van aanraders met sterrenbeelden! Dit is de tweede variant, sterrenbeeld Vissen! Blijf op de hoogte van nieuwe smaken, blogs en meer op onze Facebook!
About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Comments (02)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart