Dé thee gids van 2020

Welkom bij de thee gids van 2020. In deze thee gids vertellen we je alles over thee. Of je nou een fanatieke theedrinker hebt met een uitgebreid assortiment in huis, of een beginnende theedrinker die er meer over wilt leren, hier vind je alles wat je moet weten over theesoorten, mixen en het zetten en bewaren van thee.

Alles over thee.

Ben je klaar om wat meer te leren over thee? We gaan het over verschillende onderwerpen hebben. Deze gaan je helpen begrijpen hoe je favoriete drankje tot stand komt, maar ook hoe je hem nog beter kan maken. 

Bij Teazie zijn we grote fans van mixen en personaliseren, dus ook dat wordt behandeld. In de onderstaande zes hoofdstukken nemen we je mee en geven we je allerlei tips om thee nog beter te maken.

1. Verschillende
theesoorten

Alles wat je moet weten
over theesoorten

We gaan je in dit hoofdstuk van de thee gids meenemen in de verschillende soorten theesoorten die er zijn. Dan hebben we het wel over traditionele theesoorten, namelijk afkomstig van de Camellia sinensis of theeplant. Waarom zijn er eigenlijk verschillende soorten thee die komen van één plant? Theesoorten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er verschillende soorten (variaties) van de theeplant. Andere grote verschillen zitten in de verwerking van de thee.

Witte thee

White Dream thee
Intensiteit
Bloemigheid
Fruitig
Kruidigheid
Combinatiemogelijkheden

Witte thee is de minst verwerkte theesoort van de theeplant. Ze zijn bijzonder jong en delicaat, omdat ze geplukt worden binnen de eerste 2 dagen na de bloei. Dit maakt witte thee over het algemeen enorm delicaat, licht en subtiel van smaak. Met veel ondertonen en ruimte voor je eigen twist, een super interessante thee.

Het proces om witte thee te verkrijgen is dus ook relatief simpel en kort, ten opzichten van andere theesoorten. Na het vroeg plukken van de nieuwe theeknoppen, komen ze in het volgende proces terecht:

 • Verleppen: de bladeren worden uitgespreid en in de zon gedroogd.
 • Drogen: door middel van zon, lucht, of machinaal drogen worden de bladeren ontdaan van het meeste vocht. Tijdens het drogen oxideren de bladeren ook, maar beduidend minder dan andere theesoorten.
 • Klaar!

Dit proces lijkt vrij simpel en het is ook zeker korter dan dat van andere theesoorten, waarom is witte thee dan zo speciaal? Het is vaak zelfs ook nog een erg dure theesoort! De reden dat witte thee zo een specialiteit is, is omdat er enorm veel criteria aan de bladeren worden gesteld. Lang niet alle theebladeren zijn geschikt om witte thee van te maken. Zo moeten theeboeren uitsluitend gebruik maken van erg jonge theeblaadjes met veel fijne haartjes op het blad om kwalitatieve witte thee te verkrijgen. Deze fijne haartjes zijn vaak ook te zien in de witte thee. Maak je niet druk – je kan het gewoon drinken!

Witte thee wordt ook niet gerold bij het verwerkingsproces, dit geeft een minder geoxideerd eindproduct en zachtere smaak. 

Groene thee

Green earl grey thee
Intensiteit
Bloemigheid
Fruitig
Kruidigheid
Combinatiemogelijkheden

Groene thee is misschien wel de populairste soort in Nederland – het is in ieder geval een nauwe strijd tussen groene en zwarte thee. Ten opzichte van witte thee, wordt groene thee meer verwerkt, maar wordt er nog steeds gericht op een lichte smaak. Met alle factoren die thee kunnen beïnvloeden, zijn er werkelijk eindeloze variaties van groene thee. Als een leidraad, wordt groene via het volgende proces verkregen:

 • Stomen of drogen. Dit wordt gedaan om smaken te preserveren. Traditioneel gezien, wordt in Japan de oogst van theebladeren gestoomd. In China, wordt de smaak behouden door ze in een grote wok-achtige pan te bakken.
 • Drogen. Ook hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van bamboerekken waar de theebladeren op worden verspreid. Om ervoor te zorgen dat dit uniform gebeurt, worden de theebladeren af en toe gemixt.
 • Sorteren. Er zijn ontzettend veel soorten en variaties van groene thee. Theebladeren worden gesorteerd op bepaalde eigenschappen, zoals grootte en worden op basis daarvan ingedeeld.
 • Rollen. In de meest gevallen, wordt het rollen van de theebladeren met machines gedaan. Voor theebladeren van hoge kwaliteit, voornamelijk in China, wordt ook nog met de hand gerold. Het rollen van de bladeren geeft een distinctieve manier van vrijkomen van smaak en kleur wanneer de thee gezet wordt.
 • Drogen. Dit keer worden de bladeren gedroogd om ervoor te zorgen dat het vochtgehalte in de theebladeren uniform is. Hierdoor wordt er ook voor gezorgd dat de smaak van de thee zo uniform mogelijk is, zodat je consistent kan genieten.
 • Sorteren & kwaliteitscontrole. Dit is een belangrijke laatste stap om te beoordelen hoe goed de batch groene thee uiteindelijk geworden is. De grootte, vorm en algehele kwaliteit van de bladeren wordt hierbij gecontroleerd. Hoe lang duurt het om groene thee te maken? Het duurt in totaal zo’n 3 uur om groene thee te maken met machines en ongeveer 10 uur met de hand.

Groene thee is erg geliefd als lichte, warme drank over de hele wereld. Een verschil met zwarte thee, een andere erg populaire theesoort, is dat er door het verschillende verwerkingsproces minder cafeïne zit in groene thee. Er zijn natuurlijk ook talloze verschillen in smaak en textuur. Wij zijn erg enthousiast over groene thee vanwege de vele mogelijkheden om deze thee met andere heerlijke smaken te mixen.

Oolong thee

Milky oolong thee
Intensiteit
Bloemigheid
Fruitig
Kruidigheid
Combinatiemogelijkheden

Oolong thee is een onderbelichte theesoort hier in Nederland. Het is een theesoort dat tussen groene en zwarte thee in zit. Het is dus lichter dan zwarte thee, maar sterker dan groene thee. Ook het cafeïnegehalte zit hier tussenin. Je hebt wederom veel variaties van oolong thee, zoals Milky oolong, een romige variant. Zo heb je ook een heel spectrum aan oolong theesoorten op basis van hun oxidatie en hoeveel ze geroast zijn. Nadat de theebladeren voor oolong thee (vaak in de lente) geplukt worden, ziet het verdere proces er ongeveer zo uit:

 • Verleppen. Het standaard begin van het proces om thee te verwerken. Oolong thee is hier geen uitzondering van. Bladeren worden verspreid en in de zon gelegd om zo uit te drogen en het vochtgehalte te verlagen. Zo nu en dan worden de bladeren geschud en omgedraaid om een zo uniform mogelijke batch te krijgen.
 • Oxideren. Natuurlijke reacties van het contact van de theebladeren met lucht zorgt voor het ontwikkelen van de bladeren en het smaakprofiel naar wens. Dit wordt vaak gedaan in gesloten bamboe kokers. Een beetje in de vorm van een zonnebank, maar dan voor thee! Oxidatie heeft een enorme impact op de uiteindelijke smaak, omdat dit het grootste verschil zal maken tussen de gelijkheid met groene of zwarte thee. Zware oxidatie zal bijvoorbeeld leiden tot een zware en donkere oolong thee, dat meer lijkt op een zwarte theesoort. Ook de kleur van de thee wordt hier veel donkerder van.
 • Verhitten. Wanneer er voldoende geoxideerd is, worden de bladeren verhit in draaiende stalen kokers. Het verhitten van de theebladeren zorgt ervoor dat de enzymen die oxidatie verzorgen, hiermee stoppen. Zo wordt er een bepaald smaakprofiel vastgezet voor verdere verwerking.
 • Rollen. Net als wat we bij groene thee hebben gezien, kan oolong thee gerold worden. Dit zorgt ervoor dat de thee op een alternatieve manier smaken en geuren loslaat, wat ook weer zorgt voor een uniform kopje thee. Vooral als je de thee meerdere keren van dezelfde bladeren zet. Voor rollen van oolong thee heb je tegenwoordig machines die het de karakteristieke vorm geven. Echter is dit nog steeds een lang proces, omdat rollen en drogen continu herhaald worden. 
 • Drogen. Dit wordt dus herhaald met het rolproces. Met relatief lage temperaturen, worden de oolong theebladeren langzaam gedroogd en gescheiden na het rollen. Theeboeren doen dit met opzet zo langzaam om niet te veel effect te hebben op de zorgvuldig verkregen smaak van de thee.
 • Roasten. Deze laatste stap wordt niet altijd gedaan, het is afhankelijk van de soort oolong thee die geproduceerd wordt. Over het algemeen wordt ervoor gekozen om de meer geoxideerde bladeren te roasten, soms zelfs meerdere keren. De theebladeren worden dan in ovens gedaan en blootgesteld aan hoge temperaturen voor een korte tijd. Zo wordt de smaak, maar ook de textuur aangepast naar de eisen van die specifieke soort oolong.

Oolong is absoluut een bijzondere theesoort, mede door haar veelzijdigheid. Het is echt een verbindende schakel tussen zwarte en groene thee. Het is ongelooflijk flexibel in de smaken die het op zich kan nemen en is om die reden ook een must-try als het aankomt op het mixen van je eigen thee. Ook de textuur van oolong thee kan een interessante factor zijn om mee te experimenteren – het is in ieder geval iets waar je aan kan denken als je passende aanvullende smaken uitkiest.

Zwarte thee

Earl grey thee
Intensiteit
Bloemigheid
Fruitig
Kruidigheid
Combinatiemogelijkheden

Zwarte thee komt als laatste in de lijst omdat het de meest verwerkte theesoort is, maar deze heeft uiteraard geen introductie nodig. Zwarte thee is wereldwijd enorm geliefd als een sterke drank met een prettige kick en uitnodigende, bijna verslavende smaak. Zwarte thee wordt op veel verschillende manieren gedronken over de wereld. Zo drinken ze het in Engeland vrijwel uitsluitend met melk, voor een romige textuur en zachtere smaak. In India, wordt zwarte thee ook gedronken als chai, met een kruidenmix wat deze klassieker nog meer laat verwarmen. Het proces voor het verkrijgen van zwarte thee duurt vaak het langst en ziet er als volgt uit:

 • Verleppen. Zwarte thee wordt na het plukken ook eerst verlept. Nadat er een deel van het vochtgehalte verdampt is, worden de theebladeren verder verwerkt. Alleen als de juiste droogte bereikt is.
 • Rollen. Zwarte thee is wereldwijd enorm gewild en om de processen te versnellen, wordt zwarte thee voornamelijk gerold in machines tegenwoordig. De theebladeren zitten in de machine tot ze als lange, dunne draden eruitkomen.
 • Oxideren. Het cruciale onderdeel wat zorgt voor de zwarte thee die wij kennen en lief hebben. De theebladeren worden blootgesteld aan lucht (tevens de reden dat het oxideren heet) om zo hun natuurlijke smaken te laten ontwikkelen en door te komen. Het cafeïnegehalte wordt hierdoor ook sterk beïnvloedt. Naast de smaak wordt ook de geur en kleur van het aftreksel hiermee bepaald. De ware essentie van de thee wordt hiermee vormgegeven. Voor zwarte thee, zullen theeboeren op zoek zijn naar een duistere kleur met bronze tinten als indicatie dat het voldoende is gexoideerd.
 • Drogen. Minstens even belangrijk voor de zwarte thee als het oxideren. De theebladeren worden gedroogd om ervoor te zorgen dat hun eigenschappen vastgezet worden. In dezelfde grote, draaiende stalen kokers als in het proces van de andere theesoorten worden de theebladeren verder gedroogd. Hierna zijn de bladeren klaar om getest en gesorteerd te worden. 

Zwarte thee kan smaak presenteren op manieren die simpelweg niet mogelijk zijn voor andere theesoorten. Door de sterke oxidatie worden er veel nuances duidelijk naar voren gebracht – je blijft maar nieuwe smaken en hints ontdekken in altijd-ontwikkelende smaakprofielen van zwarte thee. Bij het combineren van zwarte thee moet er enkel op gelet worden dat er geen gebruik wordt gemaakt van te subtiele smaken, omdat deze overheerst kunnen worden door de zwarte thee. Daarnaast is het wel zo dat, wanneer een balans gevonden wordt, er een prachtig pakket aan smaken duidelijk en trots naar voren kan komen.

Er zijn toch veel meer theesoorten?

Heel scherp – dat klopt helemaal. Er zijn tientallen duizenden theesoorten, verspreid over alle variaties en families van theeplanten, na verschillende soorten verwerkingsprocessen. Het maken van zwarte thee duurt ongeveer 24 uur en in dat uur heeft elke minuut invloed op het eindproduct en dus de thee. Je hebt zelfs nog andere “hoofd” theesoorten, namelijk gele thee en pu erh thee.

Gele thee is een theesoort die alleen in een specifiek gebied in China gemaakt wordt en erg zeldzaam is. Het is, wat betreft categorieën, erg verwant aan groene thee vanwege de lage oxidatie. Pu erh thee is een speciale subcategorie voor thee, omdat het gefermenteerd is. Pu erh heeft vaak een siltige, zware smaak en is herkenbaar aan de bijzonder textuur die het krijgt na de verwerking. Echter zie je gele thee en pu erh thee niet vaak terugkomen en zijn ze om die reden niet benoemd in deze thee gids. Dat zou je er niet van moeten weerhouden om ze in ieder geval wel te proberen!

2.
Een theesoort
kiezen

Hoe kies je een theesoort?

Het kiezen van een theesoort doe je aan de hand van een aantal vragen en factoren, die we in dit hoofdstuk zullen behandelen. De variatie van thee kan je tot je voordeel gebruiken door bepaalde theesoorten en blends op de juiste momenten te drinken.

Het is natuurlijk ook de vraag of je iets bij je thee gaat eten. Net als bij wijn, kun je thee prachtig laten aansluiten op wat je eet om zo een harmonie tussen die smaken te verkrijgen, of deze juist te versterken.

Zelfs als je een ruim assortiment hebt aan theesoorten, is het tijdig drinken van je thee absoluut iets wat het in beter licht kan zetten voor je. We gaan beginnen met vragen die je kan stellen om te bepalen wat voor thee je kan kiezen.

Wil je sterke of lichte thee?

Dit is een goed beginpunt om af te wegen wat voor thee je zou moeten kiezen. Er is ongelooflijk veel keuze in theesoorten, maar een simpele manier om af te strepen wat niet van toepassing is, is even te kijken naar je voorkeuren.

Ben je een liefhebber van sterke thee? Dan wil je over het algemeen meer geoxideerde theesoorten, zoals zwarte thee of bepaalde varianten van oolong thee. Deze thee hebben van zichzelf een vrij uitgebreide kick en zijn normaal gesproken ook hoger in cafeïne. 

Wil je liever een lichte theesmaak? Dan zit je bij witte, gele en groene thee goed. Deze theesoorten zijn minder geoxideerd en vaak ook niet geroast, waardoor ze een milde smaak hebben. Deze theesoorten zullen over het algemeen ook andere tonen in het smaakprofiel hebben – denk aan bloemige, fruitige tonen.

Wil je iets met veel cafeïne?

Hoewel koffie hiervoor populairder is, kan thee gebruikt worden als opkikker. Voldoende drinken op de dag is al goed voor je energie en daarnaast hebben bepaalde theesoorten een relatief hoog cafeïnegehalte.

Als je veel cafeïne wilt, dan zal je wederom moeten kijken naar de meer geoxideerde en gebrande theesoorten. Zwart, pu erh, en donkere oolong theesoorten hebben gemeen dat ze allen geoxideerd (of gefermenteerd, in het geval van pu erh) zijn en hiermee hun natuurlijke cafeïne hebben kunnen ontwikkelen.

Witte thee is een delicate theesoort die laag is in cafeïne vanwege het afwijkende (verkorte) proces dat het doorloopt. Ook groene thee is relatief laag in cafeïne, dus een geschikte keus als je daarnaar op zoek bent. Tot slot zou je eventueel een oolong kunnen nemen, maar dan wel een lichte variant met weinig oxidatie en eentje die niet gebrand is.

Voor alternatieven zonder enige cafeïne, kun je ook kijken naar alternatieven van kruidenthee. Kruidenthee wordt gezet van bladeren die niet afkomstig zijn van de theeplant en dus ook andere eigenschappen hebben.

Ga je er iets bij eten?

Dit is een leuke vraag! Als je iets gaat eten tijdens de theetijd, kan je zorgen voor lekkere smaakcombinaties. Denk bijvoorbeeld aan high tea’s, waar bepaalde hapjes en smaken speciaal gecombineerd worden met een passende theesoort om beide onderdelen nóg beter te maken.

Om te beginnen bij hartig eten, kleine hapjes zoals zalm met roomkaas op blini’s zijn erg lekker met lichtere theesoorten zoals een fijne groene thee. Voor broodjes met kruidige kip, kun je ook voor soortgelijke theesoorten kiezen.

Bij zoete hapjes kun je thee drinken die wat meer body heeft – zwaardere theesoorten passen beter bij zoetigheid omdat ze dit uitbalanceren. Een earl grey, of andere zwarte thee, zou hier prima bij passen. Earl grey heeft natuurlijk ook tonen van bergamot, die bekende citrussmaak, welke ook erg goed past bij zoete hapjes.

Een alternatief hapje met een prettige theesmaak kan ook. Er zijn veel recepten te vinden voor gebak met thee erin verwerkt – in Engeland zijn deze erg populair!

Wil je een simpele of complexe smaak?

Dit is een ander punt waar theesoorten drastisch in verschillen. Op sommige momenten wil je vrij simpele smaken om even op de achtergrond van te genieten. Op andere momenten wil je graag een uitgebreid pakket aan smaken wat zich langzaam onthult.

Witte thee staat bekend als de meest delicate theesoort. Deze theesoorten blijven zich ontwikkelen en zitten vol tonen en subtiele smaken die zich op een bescheiden manier voordoen in het aftreksel van de bladeren. Witte thee en speciale theesoorten, zoals gele thee, zijn uitstekend voor mensen die een theesoort zoeken die bloeit en tot leven komt bij het drinken.

Ook zwarte thee kan aan deze behoefte voldoen, maar dan met een andere invalshoek. Waar witte thee erg goed is in het meenemen van lichte smaken, is zwarte thee juist goed in het doorschemeren van kruiden, specerijen en andere krachtige smaken. Ook deze kunnen zich spreiden op een voor- en achtergrond. Heel geschikt voor fijnproevers.

Simpele smaken zul je vinden in de middenweg van theesoorten – subtiele groene theesoorten of minder geoxideerde oolong zijn twee varianten om te overwegen voor de meer consistente smaken.

Hoe laat op de dag is het?

Dit is zeker geen onbelangrijke factor voor het kiezen van je thee(soort). Thee is absoluut een warme drank waar je de hele dag van kan genieten, maar op wisselende momenten van de dag stellen we natuurlijk ook passende eisen aan onze thee.

Voor de opstarter: wat is de beste thee om te drinken in de ochtend? Voor een opkikkertje en een energieboost, kun je een theesoort kiezen met meer cafeïne. Zoals eerder behandeld zijn zwarte theesoorten en zware oolong theevariaties erg geschikt hiervoor. Wil je juist een zachte thee om op gang te komen, of is een zwarte thee te zwaar voor naast je ontbijt? Dan ga je voor groene of witte thee.

Voor midden op de dag kun je helemaal afgaan op je eigen preferenties – op warme dagen zou je zelfs kunnen overwegen om je thee koud te zetten (cold brew) of zelf ijsthee te maken.

Wat is de beste thee voor in de avond? Over het algemeen wil je op de avond juist een theesoort om lekker van te ontspannen. In dit geval is het verstandig om niet te gaan voor een infusie met een hoog cafeïnegehalte. Een groene thee heeft van nature vaak nog wel wat cafeïne, maar niet veel, dus is dat een theesoort om te overwegen. Ben je gevoelig voor cafeïne of theïne? Kies dan voor een witte thee of misschien een kruidenthee als rooibos, gemberthee of muntthee.

Wil je maar 1 smaak of een mix?

Dit komt gedeeltelijk terug op de behoefte naar een complexe of simpele smaak voor je thee, maar dit is een apart puntje omdat bepaalde theesoorten geschikter zijn om mee te mixen.

Als je een uitgebreide theeblend wilt samenstellen, dan is het een goed idee om te kiezen voor een theesoort die ruimte overlaat voor andere smaken. Krachtige thee is heerlijk, maar kan overheersen wanneer er andere smaken proberen mee te werken.

Zorg dat je weet met welke smaken je jouw thee wilt mixen, om te zorgen dat je een basis kiest die daarbij aansluit. Wil je florale, fruitige of frisse smaken, dan kies je voor een lichte basis – alles van witte thee tot lichte oolong thee.

Wil je graag een thee maken van kruidige tonen? Dan kun je kiezen voor een zware, geoxideerde oolong thee of zwarte thee. Op deze manier heb je een basis die er niet alleen goed op aansluit, maar heb je ook te maken met even krachtige smaken. Hiermee houd je alles in een prettige balans. Dus hoe mix je thee?

3.
Thee
mixen

Is thee mixen nodig?

Thee kan aangevuld worden met verschillende smaken.

Waarom zou je thee mixen?

Maak het persoonlijk

Smaken zijn verschillend. Thee is net zo goed voor iedereen persoonlijk.

Stimuleer creativiteit

Er zijn vrijwel oneindige manieren om van thee te genieten. Blijf nieuwe manieren ontdekken.

Waardeer de details

Je zal ongetwijfeld benieuwd zijn naar je eigen creatie. Je eigen thee mixen kan je een reden geven om meer te zoeken naar de subtiele tonen van je blend.

Wat je moet weten
voor je zelf thee mixt.

Hiernaast zie je een aantal veelgestelde vragen om je op weg te helpen.

Met hoeveel smaken kun je thee mixen?

In principe zo veel je wilt, zolang alles maar goed door blijft komen. Afhankelijk van de theesoort, kun je het beste 1 tot 3 aanvullende smaken gebruiken.

Hoe weet ik wat er bij mijn theesoort past?

Lees goed wat er beschreven wordt bij de theesoort die je kiest. Maak gebruik van tonen en hints in het smaakprofiel door in deze richting smaken toe te voegen, of kies voor tegenstelling om de thee te balanceren.

Is er een maximaal aantal smaken die ik kan gebruiken voor thee?

Nee, maar let er wel op dat je een warrige smaak kan krijgen door te veel te gebruiken.

Ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Heb je tips?

Logisch! Er zijn ook erg veel mixen die je kunt maken. Voor inspiratie kun je kijken welke smaakcombinaties je bij andere thee ziet. Je kan ook in onze aanraders kijken voor een gevarieerde mix.

Begin hier.

1. Kies je theesoort

Je hebt in hoofdstuk twee van deze gids enkele vragen gezien die je kunnen helpen met het kiezen van je eigen theesoort. Het mixen van je theeblend begint met de zorgvuldige keus van je theesoort of theesoorten.

2. Kies een thema

Nu je een theesoort hebt gekozen kan je aan de slag met het personaliseren ervan. Het is wat makkelijker als je een thema in je hoofd hebt van wat voor type smaken je graag wilt terugzien in je thee. Thema’s kunnen variëren van kruidig, zoet, fruitig, tot bloemig of pittig.

3. Kies je smaken

Met je thema in gedachten, kun je beginnen met het kiezen van je aanvullende smaken voor je thee. Gebruik bekende combinaties, of wees creatief! Thee is super goed in het opnemen van infusies en op die manier bijzondere smaken weg te zetten. Kies dus je smaken gerust en kijk even of je gelooft dat het een lekkere mix zal zijn.

4. Proef je thee

Hier doe je het natuurlijk voor. Nadat je de thee met jouw aanvullende smaken hebt gemaakt, proef je de thee om te kijken of het ongeveer is zoals je verwacht had. Wees kritisch op je thee – is het goed genoeg? Wat kan er beter? Gebruik de bladeren meerdere keren om te kijken welke infusie je favoriet is.

5. Bijstellen en herhalen

Nu je weet wat je vind van je theemix, is het tijd om te denken aan de volgende. Misschien miste je net die ene smaak die er zo goed bij zou passen, of misschien paste deze smaken wel heel goed met een andere theesoort. Blijf mixen en blijf ontdekken.

4.
Thee
zetten

Alles wat je moet weten over
thee zetten

Of je er nou voor kiest om zelf thee te blenden of gewoon een favoriete blend te proeven, thee zetten kan op veel verschillende manieren. Al die manieren zorgen in ieder geval voor vaak voor een ander eindresultaat. Sommige methodes zorgen er zelfs voor dat je meer thee kan zetten van dezelfde hoeveelheid bladeren.

In het Westen kennen wij voornamelijk twee methodes, namelijk theezetten met theezakjes of in een theepot (of thee ei). We kijken in dit hoofdstuk naar andere methodes om thee te zetten en vergelijken deze met elkaar.

Eén ding is in ieder geval duidelijk: thee zetten hoort een simpel, maar ook zeker een vermakelijk proces te zijn!

Theezakjes

Thee gids - thee zetten met een theezakje
Moeilijkheid
Hoeveelheid thee
Zettijd
Smaak
Gemak, voorbereiding/opruimen

Dit is thee zoals de meeste mensen het kennen. Theezakjes bestaan (voor de theewereld) relatief kort. Met patenten die ongeveer 120 jaar oud zijn, is dit een vrij nieuwe uitvinding met als doel om thee zetten gemakkelijker te maken. 

Theezakjes zijn gemaakte poreuze stof en zijn meestal geleverd met een inhoud van 1,5 gram tot 2 gram thee. Wat ook typisch is voor theezakjes, is dat de thee die erin zit fijn gemalen is, namelijk tot een stoffige textuur. Omdat de grootte van de theebladeren een indicatie kan zijn voor de kwaliteit van de thee, betekent de inhoud van theezakjes dat er vaak gebruik wordt van kwalitatief slechtere thee. Er kan ook gekozen worden voor een mix van veel verschillende theesoorten bij elkaar, om grote hoeveelheden te kunnen produceren. Dit kan zorgen voor een warrige, inconsistente smaak.

Het zetten van thee met theezakjes is vooral gericht op gemak. Er hoeft vrijwel niet voorbereid te worden en er kan meteen in het kopje thee gezet worden (of theepot, afhankelijk van wat voor theezakje het is). Na het zetten kan het theezakje bewaard worden om nog een keer te zetten – hoe veel keer dit mogelijk is, is wederom afhankelijk van de soort thee, inhoud en hoe lang het al gezet is. Nadat het theezakje volledig gebruikt is en de thee haar smaak verliest, kan het zakje gewoon weggegooid worden.

Theezakjes maken gebruik van het principe van Westers thee zetten – dat wil zeggen weinig bladeren, lange trektijd. Afhankelijk van de theesoort zal er een trektijd aangeraden worden van 2-10 minuten. Te kort trekken kan als gevolg hebben dat de smaak niet goed vrijkomt, terwijl een te lange trektijd ongewenste bittere smaken kan geven.

Het voordeel van thee zetten met deze methode is voornamelijk in het gemak en de gemakkelijke schoonmaak. Alles is namelijk netjes in het theezakje, wat makkelijk weg te gooien is. Door de poreuze zakjes kan de infusie nog steeds goed extraheren (smaken opnemen) zonder overmatig residu van de bladeren.

Nadelen van thee zetten met deze methode zijn allereerst terug te vinden in de smaak – deze is minder uitgebreid en verfijnd dan thee zetten van losse bladeren. Ook heeft een onderzoek aangetoond dat er veel microplastic vrijkomt in het kopje thee, wanneer er een theezakje gebruikt wordt. Los daarvan, wordt er veel verpakkingsmateriaal gebruikt omdat het per kleine hoeveelheden, individueel verpakt wordt. Als gevolg hiervan zijn theezakjes, vanuit een duurzaamheidsperspectief ook onwenselijk.

Theezeefjes

Thee gids - thee zetten met een theezeefje
Moeilijkheid
Hoeveelheid thee
Zettijd
Smaak
Gemak, voorbereiding/opruimen

Theezeefjes zijn beschikbaar in een aantal vormen. Er zijn cilindervormige zeefjes, thee eitjes tot ingebouwde zeefjes van theepotten of thermosflessen. Het concept is in ieder geval gelijk: je hebt een container die hergebruikt wordt en schept hier zelf losse theebladeren in. Vervolgens doe je het zeefje in een glas of theepot, afhankelijk van wat voor soort theezeef er gebruikt wordt.

Het voornaamste verschil tussen deze methode versus een theezakje, is dat een theezeef hergebruikt wordt en je deze zelf vult met losse thee. De hoeveelheid die erin gedaan wordt is vaak ongeveer gelijk aan de hoeveelheid in een theezakje, namelijk 2 gram tot 4 gram. Echter wordt hier wel gebruik gemaakt van een thee naar keuze, dus bij het gebruik van een kwalitatieve losse thee is hier een substantieel betere smaak mogelijk.

Omdat het in dit geval losse theebladeren zijn, hebben ze voldoende ruimte nodig om uit te zetten en te groeien wanneer ze het hete water opnemen. Als dit niet het geval is, bijvoorbeeld bij een te vol thee ei, dan wordt de infusie belemmerd. Dit kan ervoor zorgen dat smaken niet goed vrijkomen en de thee niet haar volle potentie af kan geven. Bij het gebruik van een theezeefje is het dus noodzakelijk om voldoende ruimte over te houden – gebruik minder thee of gebruik een grotere theezeef. Er kan ook, in het geval van een thermos met ingebouwde zeef, gekozen worden om de theebladeren buiten de zeef te doen. Zo hebben de bladeren voldoende ruimte om uit te zetten en worden ze door de zeef uit het uiteindelijke drankje gehouden.

Het gebruik van zeefjes vereist niet per se meer verstand van thee zetten, maar het is wel intensiever in gebruik en onderhoud. Theebladeren kunnen ook hier weer opnieuw gebruikt worden, maar voor het optimaal behouden van smaak zal de thee zorgvuldig bewaard moeten worden. Zo kan ervoor gekozen worden het zeefje af te dekken met vershoudfolie en/of deze in de koelkast te bewaren. Hierdoor zal de volgende infusie haar sterkte beter bewaren. Na het laatste gebruik, wordt de theezeef geleegd en moet deze gewassen worden. Ook dit vereist dus enige tijd, met daar tegenover het voordeel dat het opnieuw gebruikt kan worden.

Theepotten

Moeilijkheid
Hoeveelheid thee
Zettijd
Smaak
Gemak, voorbereiding/opruimen

Theepotten zijn een erg populaire methode om thee mee te zetten, wanneer er behoefte is voor meerdere kopjes. De oudste gevonden theepot is naar schatting zo’n 500 jaar oud en afkomstig uit China. Dat was een keramische theepot uit het Noorden van het land. Theepotten zijn er tegenwoordig in enorme variaties, van grootte tot materiaal. Je hebt speciale theepotten met een inhoud van slechts één kopje, tot potten van bijna 2 liter.

Hoewel de eigenschappen van de theepot invloed kunnen hebben op bepaalde factoren, zoals hoe lang het drankje warm blijft, is het proces over het algemeen gelijk. De theepot wordt, voordat de thee erin gezet wordt, voorverwarmd. Hiervoor wordt simpelweg wat heet water (ongeveer een half kopje) in de theepot geschonken, waarna de pot gezwenkt wordt. Als de theepot verwarmd is, wordt dit water afgegoten. Theepotten kunnen een zeef bij de tuit of onder het deksel hebben. In het voormalige geval wordt het water in de theepot gegoten en worden de theebladeren erin gedaan. In geval van een theezeef onder de deksel, wordt een proces toegepast wat verwant is aan wat hierboven beschreven is, bij de theezeefjes. Uiteraard hoort hierbij de hoeveelheid kopjes in acht genomen te worden, zodat de juiste hoeveelheid thee wordt gebruikt.

De meest gebruikte manier is om de hoeveelheid thee te bepalen bij een theepot is om een standaardhoeveelheid toe te passen en een aanvullende hoeveelheid per kopje thee. Bijvoorbeeld 2 gram voor de pot plus 2 gram per kopje, dus voor een theepot voor 4 kopjes, 10 gram thee. Een andere veelgebruikte methode is om gewoon de standaard Westerse hoeveelheid van 2 gram te vermenigvuldigen met het aantal kopjes – wat in het eerdere voorbeeld dus 8 gram thee zou zijn.

Het bewaren van de bladeren kan verschillen per theepot en is afhankelijk van waar de theebladeren zijn. Als deze zich in een zeefje bevinden, dan kan dit eruitgehaald worden en evenals bij andere zeefjes, met vershoudfolie en/of in de koelkast bewaard worden. Theepotten zonder ingebouwde theezeef, waarbij de bladeren vrij ronddrijven binnen de theepot tot aan de tuit, brengen het risico met zich mee dat de thee bitter kan worden. Als er water in de theepot over blijft, dan blijft er ook contact met de theebladeren en zal de smaak van de thee veranderen.

Het materiaal van de theepot kan zorgen voor handigheden; zo kan in een glazen theepot gekeken worden naar de kleur van de thee. Hoewel dit niet een consistente methode is om de thee te peilen, is het wel een gemakkelijke indicator. Thee en porselein zijn beide erg geschikt om thee lang warm te houden. 

Het schoonmaken van een theepot kan, afhankelijk van het type, relatief veel tijd in beslag nemen. Bepaalde theepotten hebben tegenwoordig handige mechanismen om ervoor te zorgen dat de bladeren netjes in een zeefje blijven, of dat ze gemakkelijk weggespoeld kunnen worden. Ondanks het nadeel van gebruiksgemak, blijven theepotten een goede manier om losse thee te zetten. Ze zorgen voor consistentie en bieden direct een container die het drankje langer warm houdt.

French press

Thee gids - thee zetten met een french press
Moeilijkheid
Hoeveelheid thee
Zettijd
Smaak
Gemak, voorbereiding/opruimen

De French press, of cafetière, is een cilindervormige container met een stalen zeefje/filter wat naar beneden gedrukt kan worden. De French press wordt al zeker 150 jaar gebruikt en hoewel hij beter bekend staat als een koffiezetter, is het ook geschikt om thee te zetten. De reden dat koffie rijker smaakt als het met een French press gezet wordt, is omdat het lang en uitgebreid contact heeft met het water. Hetzelfde klopt voor theebladeren.

Om thee te zetten met een French press, dient ook deze voorverwarmd te worden. Schenk ongeveer 100ml heet water in de French press en zwenk dit rond totdat het opgewarmd is. Giet vervolgens dit water af. Hierna kan de benodigde hoeveelheid water toegevoegd worden voor de thee. Tot slot worden de theebladeren toegevoegd en kan de thee begin met trekken.

Nadat de thee gereed is, is het aan te raden om het over te gieten naar een lege theepot of een andere container om vanuit te serveren. Als de thee in de French press blijft, kan het door blijven trekken en ongewenste smaken en tonen opnemen. Om de infusie vast te zetten op een gewenst moment, moet het contact met de theebladeren stoppen.

De kwaliteit van de thee die op deze manier gezet wordt is afhankelijk van de theebladeren die ervoor worden gekozen. De French press biedt voldoende ruimte voor de bladeren om te groeien en naar hun oorspronkelijke vorm te gaan. In principe is het zetten van thee met deze methode dus vrij gelijk aan een theepot, maar is er een verschil in het serveren en is de French press ook meer geschikt voor lichtere theesoorten of theesoorten die je niet meerdere malen wilt zetten. Het reinigen van een French press na het zetten van de thee is simpel, de bladeren kunnen weggespoeld worden, waarna de container en de zeef schoongemaakt kunnen worden. 

Deze methode kan interessant zijn als alternatief voor een theepot omdat er goed inzicht is op hoe de bladeren zich ontwikkelen terwijl de thee aan het trekken is. Een interessant punt om te onthouden wanneer je thee wilt zetten voor bezoek!

Gong fu

Thee gids - gong fu thee zetten
Moeilijkheid
Hoeveelheid thee
Zettijd
Smaak
Gemak, voorbereiding/opruimen

Gong fu thee zetten is een zeer gespecialiseerde methode die afkomstig is uit het geboorteland van thee; China. Gong fu betekent letterlijk “thee zetten met vaardigheid,” wat ook de essentie is van deze methode. Deze thee ceremonie, wat het in principe is, wordt nog steeds gebruikt in China en door thee fanaten en theewinkels wereldwijd.

Het principe van Gong fu thee zetten draait om een opzet van de juiste materialen. Een houten of metalen schaal wordt gebruikt, welke afgegoten water en thee opvangt. Van alle andere materialen die gebruikt worden, is de gaiwan het belangrijkst. De gaiwan is een ondiepe, brede porseleinen kom die gebruikt wordt om de thee te bereiden. De gaiwan en haar deksel zorgen voor enorme precisie bij het maken van de thee.

Het proces begint met het voorbereiden van de bladeren. Er wordt een grote hoeveelheid bladeren gebruikt, normaal gesproken 5 tot 7 gram. De theebladeren worden in de gaiwan geplaatst en gespoeld met heet water. Met het deksel wordt een middelgrote opening gemaakt en vervolgens wordt het water afgegoten. Dit activeert gedeeltelijk de bladeren en spoelt gebroken, kleine deeltjes van de theebladeren weg. Zo worden de lange, betere bladeren bewaard voor de thee.

Vervolgens, voor het bereiden van de thee, wordt er gecontroleerd of het water de juiste temperatuur is en wordt dit in de gaiwan gegoten. Na een korte tijd wordt de thee met een soepele beweging gecontroleerd geschonken.

De reden dat een gaiwan zo snel de thee opneemt, is omdat er wordt gekozen om veel bladeren te gebruiken en deze kort te laten trekken. Dit is een directe tegenstelling van Westers thee zetten – de filosofie hierachter is dat thee sommeliers ervan overtuigd zijn dat op deze manier de fijnere, zachtere smaken van thee consistent verkregen worden en de thee in het beste licht gezet kan worden. Dit is dus een populaire methode om thee te testen, proeven en omschrijven.

Gong fu thee zetten is onder de meest fanatieke theeliefhebbers een onmisbare ceremonie. Als een methode om thee te zetten is dit echter tijdrovend en voor alledaagse theedrinkers minder geschikt. Om het goed uit te voeren, is het ook aan te raden om de juiste accessoires hiervoor te hebben. Ondanks de onpraktische opzet en methode, geeft gong fu thee wel een ongeëvenaarde smaak en haalt het ongetwijfeld het meeste uit de bladeren van de behandelde methodes. Voor theeliefhebbers is het aan te raden om gong fu thee zeker een keer te proberen. Er kan ook voor gekozen worden om dezelfde losse thee gong fu te bereiden en vervolgens middels een andere methode, om uiteindelijk de resultaten te vergelijken.

Cold brew

Moeilijkheid
Hoeveelheid thee
Zettijd
Smaak
Gemak, voorbereiding/opruimen

Cold brew thee (of koffie) is een alternatieve methode om de infusie te verkrijgen, zonder de gebruikelijke hitte van het water. Dit heeft een effect op hoe het water de smaken absorbeert en zorgt voor een ander resultaat van dezelfde theebladeren. Dit is een populaire methode voor het zelf maken van ijsthee.

Vanwege deze manier van extraheren, heeft deze methode meer thee nodig dan de andere manieren die hierboven uitgelicht zijn. Er wordt ongeveer 2-2,5x meer thee gebruikt dan voor een gebruikelijk kopje thee.

Om thee te cold brewen, voeg je voor een liter ongeveer 10-15 gram losse thee toe aan een container, zoals een pitcher. Deze vul je vervolgens met het koude water en laat je 6 uur tot 2 dagen in de koelkast staan. Het resultaat is een andere smaak dan je van die bladeren gewend zal zijn – deze zal voor de meeste thee drinkers te bitter of sterk zijn, dus wordt er over het algemeen suiker of siroop toegevoegd. Normaal gesproken wordt dit als ijsthee geserveerd, met ijsblokjes en bijvoorbeeld een citroenschijfje.

Het maken van cold brew thee is een goede mogelijkheid om te experimenteren, niet alleen met de alternatieve resultaten van de thee, maar ook met het mixen van thee. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om bepaalde single origin theesoorten te mixen met fruit of kruiden om een intensere smaak te krijgen, die uiteindelijk uitgebalanceerd wordt met een zoete toevoegingen.

Het nadeel van cold brew is dat het relatief veel thee gebruikt en niet voor alle theesoorten even geschikt is – vooral groene thee zal goed bevallen als cold brew. Sterke specerijen, zoals kruidnagel of steranijs, zullen ook niet altijd prettig smaken als cold brew. Ook is de trektijd een nadeel – het duurt lang voordat het klaar en je zal mogelijk een paar keer moeten proeven om te kijken hoe het bevalt. Zo kan ook de consistentie tegenvallen, mocht je een bepaalde cold brew thee willen herhalen.

Het maken van een cold brew is wel een bijzondere kijk op het zelf maken van ijsthee en is gemakkelijk om te bereiden. Cold brew is ook erg geschikt om je favoriete theesmaken te drinken om af te koelen of te verfrissen. Ook de schoonmaak valt mee; de bladeren kunnen gewoon weggespoeld worden uit de pitcher.

Beter thee zetten

Thee zetten op verschillende manieren kan je helpen achterhalen hoe jij je thee het lekkerst vindt. Wat al deze methodes gemeen hebben, is dat er talloze variabelen zijn die het resultaat van de uiteindelijke thee sterk zullen beïnvloeden, zoals:

 • Temperatuur van het water
 • Soort water (bronwater, mineraalwater)
 • Trektijd
 • Hoeveel keer de bladeren gebruikt worden
 • Hoeveelheid bladeren
 • Methode van bewaren tussen gebruiken

Door hiermee te experimenteren, kun je verrast worden met wat het verschil is wanneer je thee nét anders gezet wordt. Probeer bijvoorbeeld eens je thee elke 20 seconde gedeeltelijk af te gieten tijdens het trekken van de thee. Proef de thee en vergelijk het met de smaak van het resultaat na nog eens 20 seconden. Groot verschil? Giet elke 10 seconde een beetje thee af. Je hoeft niet zo zeer op de kleur van de thee te letten – de smaak is belangrijker. Of gebruik dezelfde bladeren tot twee keer toe op exact dezelfde manier en proef het verschil tussen de eerste en tweede infusie. Hoe proef je thee? Dat behandelen we hierna in de thee gids.

5.
Thee
proeven

Test je thee

Thee proeven op een kritische manier is een belangrijke manier om steeds meer naar jouw smaak te drinken. Ook helpt het je smaken en tonen te ontdekken die misschien niet voor de hand liggen. Als je zelf je thee hebt gemixt, is thee proeven een cruciaal punt om te bepalen of het naar verwachting is gegaan en waar het verbeterd kan worden.

In dit hoofdstuk van de thee gids zien we dat thee proeven een vaardigheid is die geoefend kan worden. We hebben het namelijk over hoe het proeven van thee werkt en hoe je als een professional thee proeft. Het zorgvuldig proeven van thee is in ieder geval een proces met een aantal stappen, bij welke je beoordeeld wat je waarneemt. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe beter je de thee leert kennen.

1. Inspectie

Het proeven van je thee begint niet met een slok. Het is ons advies om te beginnen met het kijken naar de bladeren van je thee (of theemix) voordat je ze zet. Er zijn hierbij een aantal zaken waar je op kan letten:

 • Kleur: vooral als het geen mix is, is de uniformiteit van de kleur van je theebladeren een indicatie van hoe consistent het kan zijn.
 • Vorm: wederom kijk je hierbij naar consistentie, maar ook andere factoren. Over het algemeen zul je liever lange, dradige theebladeren willen zien. Bij bepaalde theesoorten, zoals groen en wit, wil je de lichte, donsachtige haartjes op de bladeren zien. Dit zijn allemaal indicatoren voor goede, kwalitatieve bladeren.
 • Knoppen: zie je theeknoppen? Bestaat je thee uitsluitend uit theeknoppen? Theeknoppen (of bladknoppen) zijn een uitstekende indicator voor kwalitatieve bladeren.
 • Textuur: hiervoor kun je wat bladeren afzonderen van de rest. Hoe voelen de bladeren aan? Ze kunnen dus zacht voelen door de haartjes op de bladeren, maar als dat niet het geval is ben je op zoek naar een droge textuur. De bladeren zouden gemakkelijk moeten afbreken. Wanneer deze buigzaam zijn, hebben ze vocht opgenomen en dit is uiteraard niet goed voor de theebladeren. Let op dat je de bladeren die je aangeraakt hebt niet gebruikt om de thee te zetten, omdat je huid olie of viezigheid kan afgeven wat de thee beïnvloed. Wil je geen thee apart leggen en toch de textuur testen? Druk lichtjes op de bladeren met een lepel en kijk hoe gemakkelijk ze breken.

Waar je in ieder geval op kan letten als je de theebladeren inspecteert is volledigheid van de bladeren – hoe langer ze zijn, hoe beter. Ook uniformiteit, kleur en textuur zijn dus goede indicatoren.

2. Zet je thee

3. Kies je kopje

Nadat je thee gezet het met een methode die in hoofdstuk 4 van deze thee gids behandeld is, is het belangrijk om te kiezen voor het de juiste accessoires om je te helpen met het zien en proeven van je thee. Overweeg een glazen theepot of French press om de kleur van de thee. Voor het kopje is het ook aan te raden om glas of wit porselein te kiezen.

Om verschillen beter waar te nemen, zet je een grote pot thee en pak je verschillende kopjes. Let op de tijd en giet om de 10 of 20 seconde wat van de thee in één van de kopjes. Begin met het proeven van het kopje dat geschonken is op de aanbevolen zettijd en ga vervolgens over naar de lichtere en zwaardere variaties. Wat voor effecten heeft het op de kleur? De smaak? Soms zal je merken dat een licht gekleurde thee nog steeds een heldere, gedefinieerde smaak kan hebben.

Hierna komt het volgende deel van de inspectie. Kijk naar de kleur van het kopje dat volgens de instructies gezet is. Goede theesoorten hebben vaak een heldere, licht glinsterend aftreksel. Hoe is de kleur dan bij de lichtere en zwaardere variaties?

Let ook op de bladeren na het zetten. Deze zullen teruggegaan zijn naar hun oorspronkelijke vorm nadat ze opnieuw gehydrateerd door het hete water. Nu is goed te zien hoe groot de bladeren in hun oorspronkelijke staat waren, voor het drogen en oxideren.

4. Ruiken en identificeren

Omdat het grootste deel van onze smaakperceptie door onze neuzen komt, is dit een belangrijke stap en de eerste indicatie van de smaak van je thee. Voordat je de thee ruikt, kun je de theebladeren ruiken als een eerste impressie.

Houd de bladeren dichtbij je neus en haal kort en snel in om de meest aanwezig smaken op te merken. Probeer deze te plaatsen door na te denken over waar ze je aan doen denken – thee kan enorm uitgebreid zijn en smaak is subjectief, dus beschrijf het zo duidelijk als je kan! Houd vervolgens de theebladeren weer dichtbij je neus en haal dit keer diep adem – merk je nog andere tonen van smaken op? Probeer ook dit in kaart te brengen om met een heldere verwachting over te gaan naar de thee zelf.

De thee ruikt misschien niet exact hetzelfde als de theebladeren – dit is ook één van de redenen dat het goed is om beiden te ruiken. Via dezelfde twee reuktechnieken probeer je de hoofdsmaken te identificeren in het kopje. Wat herken je van de theebladeren? Wat is een verschil wat je juist niet had verwacht?

Probeer duidelijk onderscheid te maken in de geuren die je opneemt en herhaal dit proces terwijl je de thee drinkt om je lijst van opgemerkte tonen uit te breiden.

5. Proeven

Dit is natuurlijk het moment waar je nu naar uitkijkt – het echte werk. Om de thee goed te proeven is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het voldoende in aanraking komt met lucht. Veel thee sommeliers slurpen hun thee (uit het kopje of een theelepel) om hiervoor te zorgen. 

Haal eerst diep adem voor je de thee proeft. Neem een slok (slurp) en adem uit door je mond. 

We kijken bij het proeven naar twee onderdelen; textuur en smaak. We beginnen bij de smaak. Probeer deze op te delen in drie delen:

 1. Eerste impressies: dit zijn smaken die duidelijk en vrijwel zonder enige vertraging naar voren komen. Deze vormen vaak de kern van je theesmaak.
 2. Tweede golf: zoals de naam suggereert, is dit een smaak, of collectie van smaken, die pas na enige tijd vrijkomt. Het kan zijn dat de eerste impressies hiervoor eerst moeten opklaren, om hier ruimte aan te geven.
 3. Afdronk: dit zijn de vaak wat subtielere tonen die nog blijven hangen wanneer de andere smaken gedaald zijn in intensiteit. De afdronk is een mix van zowel smaak als textuur.

Probeer ook vooral nu zorgvuldig uit te zetten voor jezelf welke smaken je proeft. Laat je niet te veel beïnvloeden door de geuren die je hebt geroken van de bladeren en de thee zelf. Probeer zo goed mogelijk onderscheid te maken tussen de drie delen en ook de juiste smaken en tonen aan de juiste plek toe te wijzen. Het kan zijn dat niet alle smaken in één keer duidelijk naar voren komen – blijf kleine beetjes proeven voor een steeds completer beeld van het smaakprofiel.

Tot slot kijken we ook naar de textuur, of het mondgevoel, van de thee. Hoewel mondgevoel niet het eerste is waar we aan denken wanneer we thee proeven, is het een belangrijke factor omdat juist dit het uitnodigend moet maken om de thee verder te drinken. Probeer onderscheid te maken tussen een zachte, ronde afdronk en een scherper mondgevoel. Dit geeft ook een beeld van de intensiteit van de thee.

Heb je nog andere kopjes thee staan die 10 of 20 seconden meer of minder hebben getrokken? Ruik en proef ook deze en probeer de verschillen te omschrijven. Het kan zelfs zo zijn dat jouw voorkeur ligt aan een methode dat afwijkt van het bijgeleverde zetadvies.

6.
Thee
bewaren

Consistent genieten

Nu je je thee geproefd en geperfectioneerd hebt, wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van die thee. Om een consistente smaak zo lang mogelijk vast te houden is het cruciaal dat de thee goed wordt opgeslagen. In dit laatste hoofdstuk van deze thee gids krijg je tips en informatie over het opslaan van je thee.

Vermijd contact met lucht

Zorg er in ieder geval voor dat je de thee opslaat in een luchtdicht potje, blik of iets dergelijks. Je wilt voorkomen dat de theebladeren in aanraking komen met lucht, omdat dit ervoor zorgt dat de theebladeren verder oxideren. Net zoals in het verwerkingsproces van thee, wanneer de bladeren geoxideerd worden, veranderd de smaak van textuur van de thee aanzienlijk wanneer het in contact komt met lucht. Dit proces zal in de kast ook doorgaan, wanneer het potje of blikje van de thee niet goed afgesloten. Het gevolg hiervan is dat er een snelle degradatie zal zijn in smaak en, als gevolg hiervan, zal het minder lang smaakvol zijn.

Er zal altijd een beetje lucht in het potje zitten, maar als het daarbij blijft is het niet erg. Het zo veel mogelijk vermijden van contact met lucht zal zorgen voor een thee die langer haar smaak behoudt en meegaat. Daarnaast is dit ook een belangrijke factor om consistent te blijven met je theesmaken.

Donker en koel

Net zoals contact met lucht, zijn ook licht en temperatuur factoren die thee kunnen beïnvloeden zowel tijdens als na het verwerkingsproces. Glazen potten moeten dus uit het licht gehouden worden, maar zolang ze in een kast of lade zijn, zijn ze prima om thee in te bewaren.

Let op dat, wanneer je ervoor kiest om je thee in een lade of kastje te bewaren, dat ook deze beter uit de weg van een hittebron kan zijn. Vermijd direct zonlicht of keukenapparatuur dat hitte afgeeft, zoals een vaatwasser.

Geen vocht of sterke geuren

Eén van de meest belangrijke factoren van het bewaren van thee is om het zo droog mogelijk te bewaren en te vermijden dat het in aanraking komt met vocht. Zodra je theebladeren in contact komen met vocht, zullen ze namelijk beginnen met hun extraheren van hun smaken. Theebladeren zijn zodanig gedroogd dat ze zelfs vocht uit de lucht absorberen, vandaar ook dat het belangrijk is om contact met lucht zo veel mogelijk te beperken.

Thee is enorm goed in het absorberen van aroma’s. Dat heeft in dit geval ook een keerzijde – wanneer thee in dezelfde ruimte wordt opgeslagen als andere producten met sterke geuren, zal dit een afdruk achterlaten op het smaakpalet van de thee. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de smaak en, omdat de opname van deze smaken inconsistent kunnen zijn, is dit geen geschikte methode om de smaak van je thee(mix) te manipuleren.

Bewaar grote hoeveelheden

Thee blijft langer goed als het in grote hoeveelheden wordt opgeslagen. Dit komt mede doordat het haar kracht en karakter verliest wanneer het in aanraking komt met lucht en oxideert. Probeer je theepotten regelmatig bij te vullen om dit te voorkomen en zorg ervoor dat de andere factoren die je thee kunnen opzadelen met nadelige gevolgen ook vermeden worden.

Hoe lang blijft thee goed?

Hoewel dit kan verschillen per theesoort, kan je als vuistregel hanteren dat thee in ieder geval een half jaar tot een jaar goed is. Wanneer de thee haar sterkte begint te verliezen, kan dit een teken zijn dat het niet lang meer goed is.

Dat was het einde van de thee gids!

Hiermee eindigen we onze thee gids voor thee drinkers in 2020. Hopelijk heb je in deze hoofdstukken het een en ander geleerd over je favoriete warme drankje en kun je er nu nog meer van genieten. Als fanatieke theeliefhebbers, proberen wij altijd in gesprek te raken met anderen die hier zo enthousiast over zijn.

Meer weten over Teazie? Wij zijn het platform voor het samenstellen van je eigen blend. Wij geloven in creativiteit en zijn enorm dankbaar voor de theeboeren die ons keer op keer ongeëvenaarde kwaliteit kunnen leveren. Daarom doneren wij 25 cent per verkochte theemix aan een onafhankelijk goed doel dat deze theeboeren en duurzame theeteelt steunt.

Klik op één van de onderstaande blokken om meer over ons te leren. Hoe dan ook willen we je hartelijk bedanken voor het lezen van onze thee gids.

Maak je eigen thee

Laat je creativiteit los en mix onze ingrediënten om je eigen, unieke thee te maken.

Ontdek onze ingrediënten

Neem een kijkje in onze theesoorten en aanvullende smaken die je kan gebruiken om je eigen thee te mixen.

Abonneer je op onze thee

Wees elke maand prettig verrast met talloze variaties en nieuwe smaken waar je blij van wordt.

Zakelijke theebar

Wil jij Teazie's theebar graag terugzien in de kantine op kantoor? Of in je café? Klik dan hier voor meer informatie.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een berichtje of bel ons.

About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Comments (06)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart