Thee vs Tisane: Wat is het verschil?

We kennen en drinken allemaal wel eens thee. Maar misschien heb je er wel eens van gehoord: Tisane. Wat is het precies en wat is het verschil met thee? In deze blog vertellen we je meer over theeën en tisanes, maar ook over hun overeenkomsten en verschillen. Dus, thee vs tisane: let’s go!

Thee vs tisane: wat drink jij liever?

Introducties – thee vs tisane

Voordat we doorgaan naar thee vs tisane, is het de moeite waard om beide kort te introduceren. We beginnen bij tisane – dat is een ander woord voor kruidenthee. Van tisanes zijn enorm veel voorbeelden te noemen, want per definitie is super veel van wat je tegenkomt in de theewereld, een tisane. Het zit namelijk zo: theesoorten zijn afwezig van de theeplant, of Camelia sinensis. Alle andere warme dranken die je kan zetten van bijvoorbeeld bloemen, kruiden, wortels, enzovoorts (dus niet afkomstig van de theeplant) zijn dus per definitie een tisane

“Welke tisanes heb ik dan gehad?” Dat vraag je je misschien af, maar je zult misschien verrast zijn door hoeveel van onze alledaagse warme dranken tisanes zijn. 

Rooibos, muntthee, gemberthee, kamillethee en sterrenmunt zijn allemaal voorbeelden van populaire tisanes in Nederland.

Thee heeft eigenlijk geen introductie nodig – wat misschien wel opklaring nodig heeft, is dat alle theesoorten van dezelfde plant komen. Dat wil zeggen dat groene thee, zwarte thee, witte thee, gele thee, oolong thee en pu erh thee allemaal van dezelfde bladeren afkomstig is. Ze verschillen natuurlijk erg veel van elkaar, maar het verschil zit in de verwerking van de bladeren, niet de herkomst. Zo is zwarte thee geoxideerd en verloopt het een veel langduriger verwerkingsproces dan witte thee, waardoor het een relatief zware smaak krijgt en witte thee wat delicater blijft.

De bladeren van de theeplant bevatten van nature een beetje cafeïne, maar in hoeverre dit naar voren komt is afhankelijk van de verwerking van de thee. Hoe sterker en robuuster de thee is in smaak, hoe hoger het cafeïnegehalte ook over het algemeen is. Groene thee is ongeveer de middenweg wat betreft cafeïnegehalte in thee, maar groene theesoorten variëren onderling natuurlijk ook heel sterk.

Je hebt dus erg lichte theesoorten en vrij sterke tisanes – soms kunnen de smaken best veel op elkaar lijken. Wat zijn de verschillen? Over het algemeen hebben tisanes in ieder geval geen cafeïne, waardoor ze eventueel geschikter zijn voor in de avond als je gevoelig bent voor de energiekick van een sterke thee.

Te lang getrokken? Niet erg!

Verder moet je bij vrijwel alle (kruiden)theesoorten letten op de temperatuur van het water bij het zetten, maar tisanes zijn vaak minder gevoelig voor te hete temperaturen of te lang trekken. Sommige theesoorten (met name sterkere) kunnen een beetje bitter worden wanneer je ze niet volgens instructies zet. De Engelsen hebben hiervoor een oplossing bedacht, een scheutje melk! Dat is echter niet voor iedereen weggelegd 🙂

Het moet natuurlijk ook gezegd worden, in de discussie van thee vs tisane, dat de twee ook erg goed samengaan. Denk bijvoorbeeld aan een florale groene thee, met natuurlijke toevoegingen van bijvoorbeeld rozenknoppen of kamillebloesem. Past heel goed bij de lichte smaken van de meeste groene theesoorten en voegt een lekkere, natuurlijke smaak toe!

Thee vs tisane: wat drink jij het liefst?

Waar ligt jouw voorkeur? Wanneer drink jij liever tisane dan thee? Laat het ons weten via onze Facebook of Instagram! Benieuwd naar meer over thee en je eigen mix? Lees dan verder in onze blog.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn