Wat moet je weten als je je thee gaat zetten? En wat moet je vermijden? In deze blog hebben we het over do’s, don’t’s en veelgemaakte fouten bij het maken van een kopje. Het is natuurlijk belangrijk om te weten dat smaken verschillen en jij liever je thee op een andere manier zet. Experimenteer vooral met je thee en laat ons weten wat je vindt.

First things first – thee zetten op de juiste manier

Laten we ten eerste beginnen met wat een goed idee is wanneer je thee wilt zetten. Bij Teazie zijn we grote fans van Gongfu (nee, niet de vechtsport) style theezetten. Gongfu is een hele uitgebreide Chinese filosofie over het optimaal zetten van thee, maar het is ook te versimpelen voor jouw alledaags gebruik. Als je ten minste iemand kan vertrouwen als het om thee zetten gaat, dan is de uitvinder ervan geen slechte plek om te beginnen.

Waar Gongfu op neerkomt is het ratio tussen theebladeren en tijd. Simpel gezegd, stelt deze methode voor om veel theebladeren te gebruiken en maar kort te laten trekken. Hierdoor krijg je een aantrekkelijk smaakprofiel van de thee en kun je de bladeren ook hergebruiken. Als je Gongfu echt serieus wilt doen, dan kun je uiteraard gebruik maken van het juiste materiaal – zo gebruiken Chinesen onder andere een Gaiwan (klein kopje) en een Yixing theepot. Hieronder zien we een video van Mei Leaf die uitlegt wat Gongfu inhoudt en wat het doet me thee.

Hoe kan ik het gebruiken?

Gongfu thee hoeft niet per definitie lastig of veel werk te zijn. Voor onze losse thee raden we in ieder geval aan om een theepot te gebruiken en veel theebladeren erin te doen- denk hierbij aan ongeveer een half of een heel zakje. Laat het vervolgens slechts 20 seconden trekken (meer of minder kan, probeer je favoriete balans te vinden. Leg de bladeren dan opzij of droog ze uit op een vel keukenpapier (optioneel) tot het volgende potje. Je kan je thee ook na het zetten in de koelkast bewaren.


thee zetten gong fu

Wat moet ik vermijden met thee zetten?

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je zo lang mogelijk met je thee doet. Een veelgemaakte fout om die reden is dan ook weinig thee gebruiken en lang (2-4 minuten) laten trekken. Dit is altijd jammer, want hiermee laat je juist fijne kenmerken en texturen in je thee liggen. Op deze manier proef je meer bittere ondertonen, terwijl de soepele of juist robuuste kant die je wilt terugzien van de thee niet voldoende gedefinieerd is.

Drink gerust

Thee zetten via de Gongfu stijl (of Oosterse stijl) is volgens veel liefhebbers veruit de beste manier om niet alleen de optimale smaak, maar ook de beste kwantiteit uit je thee te halen. Juist omdat je je bladeren hergebruikt kun je met de meeste theesoorten makkelijk 20 heerlijke kopjes thee zetten. En dat terwijl je het aantrekkelijke karakter van de thee elke keer naar voren laat komen. Heerlijk.


Jouw blends, jouw smaken

Met Teazie maak je met een paar klikken je eigen unieke thee. Stel een blend samen met jouw favoriete thee en natuurlijke smaken die er elegant op aansluiten. Neem een kijkje in ons assortiment of onze aangeraden mixen voor inspiratie. Wil je weten hoe wij jouw specifieke theemix zouden zetten? Neem gerust contact met ons op.

About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart