Theesoorten vergelijken: wanneer drink je wat?

Thee heeft, net als zo’n beetje al het eten en drinken, een tijd en plaats. Maar thee kan ook intimiderend zijn: er zijn duizenden soorten beschikbaar. Zie jij door de theeplanten het bos niet meer? Lees dan vooral verder. We gaan het in deze blog verschillende theesoorten vergelijken, hun eigenschappen bekijken en de meest gepaste momenten om ervan te genieten laten zien.


theesoorten vergelijken

Zwarte thee

Laten we beginnen bij zwarte thee, omdat dit thee met alle bells and whistles is. Daarmee bedoelen we dat zwarte thee het hele proces van thee heeft meegemaakt – het is de meest verwerkte theesoort. Dat wil zeggen dat het het langst gedroogd en geoxideerd is, dus het heeft uiteraard niets te maken met kunstmatige bewerking. Als gevolg van deze processen, heeft zwarte thee een van nature hoog gehalte aan theïne (of cafeïne) en is dus perfect voor een oppeppertje en bij gebak. Dit maakt het helaas ook minder geschikt voor het drinken van zwarte thee in de avond.

Groene thee

Als we toch theesoorten vergelijken, dan mag het wel even gezegd worden: groene thee blijkt veruit de populairste soort te zijn in Nederland. Groene thee is een stuk eerder klaar om gezet te worden dan zwarte thee. Voor deze soort geldt over het algemeen dat bladeren die in de ochtend geplukt worden, die avond al klaar zijn. Het wordt niet geoxideerd. Dit verschil in verwerking betekent dat groene thee zijn karakteristieke groene kleur vasthoudt en een natuurlijk laag cafeïnegehalte heeft. Super om dus lekker van te ontspannen en in de avond te drinken! Daarnaast is het ook een heel veelzijdige theesoort wat betreft smaak. Je zal groene thee het meest zien met citroen of gember, maar er is zo veel mogelijk.


Oolong thee

Oolong is de love-child van zwarte en groene thee. Het is een semi-geoxideerde theesoort, dus ook het cafeinegehalte van Oolong ligt tussen de twee soorten hierboven in. Wat ook wel bijzonder is aan Oolong, is dat het proces gedeeltelijk anders wordt aangepakt – normaal gesproken wordt deze theesoort met de hand gerold. Dit is een Chinese manier van thee verwerken, vaak met het idee dat de smaak beter gepreserveerd wordt. Een voorbeeld van een theesoort die gerold is, is onze Chinese gunpowder. Je ziet meteen het verschil met de andere bladeren. Oolong kan in principe de hele dag gedronken worden, maar als je de bladeren voor het eerst zet, kun je ze beter eerder op de dag drinken.

Witte thee

“Witte thee klinkt al licht.” Als je dit dacht toen je deze term voor het eerst hoorde, had je gelijk! Het duidelijkste bij deze (over het algemeen minder bekende) soort is dat deze een stuk minder verwerkt wordt. Het heeft dus ook de laagste cafeïnegehalte van alle genoemde soorten tot nu toe. Leuk feitje: bijna alle witte thee komt uit de Fujian provincie, in China. Witte thee is licht van smaak en op alle momenten van de dag even geschikt, maar is vooral een ontspannende afsluiter van een drukke dag.


Eén ding is zeker

Ze zijn allemaal heerlijk en komen in de juiste setting helemaal tot hun recht. We hebben ook niet alle theesoorten behandeld, want er zijn nog meer variaties die tussen bepaalde soorten inzitten. We houden het liever simpel. Wat nog wel noemenswaardig is, is dat kruidenthee (alle theesoorten die niet van de theeplant komen) over het algemeen in ieder geval geen cafeïne/theïne bevatten. Dus als je een nieuwe favoriet voor de avond nodig hebt, zit je altijd goed bij een groene, witte of kruidenthee. Voor een ochtendkick of een productieve boost is een zwarte of Oolong thee beter voor je weggelegd. Gelukkig hoef je niet maar één soort te kiezen. Neem een kijkje in onze theesoorten en extra smaken om je eigen mix helemaal af te maken. Theesoorten vergelijken is niet makkelijk, dus je kan het het beste zelf doen!

Voor de scherpen onder ons: had je door dat de achtergronden (ongeveer) de kleur hebben van de theesoorten?


Green earl grey is een moderne groene theesoort (en het onderwerp van onze vorige blog).
Blijf je ook op de hoogte via Facebook?
About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart