Thee gids - thee proeven

Tot rust komen met thee

Er zijn een aantal zaken die altijd geassocieerd worden met thee; rust, pauze, knusheid en ga zo maar verder. Sterker nog, het wordt vaak (misschien zelfs onbewust) gezien als een tegenhanger van koffie – dat is om je op te peppen en met thee kom je tot rust. Daar zit een kern van waarheid in, want koffie heeft natuurlijk meer cafeïne dan thee, maar waarom kan je eigenlijk zo goed tot rust komen met thee? In deze blog kijken we naar de redenen dat thee zo geschikt is voor ontspanning.


tot rust komen met thee

It’s the inside that counts

Er zijn een aantal aantoonbare redenen die verklaren waarom thee zo ontspannend is. De eerste is natuurlijk een laag cafeïnegehalte bij bijvoorbeeld groene thee, of zelfs geen cafeïne bij kruidenthee zoals rooibos. Een warm drankje met weinig cafeïne is op zichzelf al goed om mee te ontspannen.

Er zit ook een aminozuur in thee, genaamd theanine. Dit stofje verminderd stress en helpt je te ontspannen. Het zit ook meer in de lichtere (niet geoxideerde) theesoorten, die je waarschijnlijk toch al ‘s avonds zou drinken.


Tot rust komen met thee

Comfort in een kopje

Naast de samenstelling van thee zijn er kleine elementen die zorgen voor ontspanning. Een warm drankje, bijvoorbeeld als je ziek bent, ervaren wij als comfortabel en verzachtend. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een pijnlijke keel – het eerste waar je dan aan denkt is thee met honing!

Natuurlijk is er ook gewoon sprake van gewenning. Of je nou een sporter bent en een kopje thee in de pauze drinkt, of standaard een kopje of twee ‘s avonds neemt voordat je naar bed gaat, theemomentjes associeer je vaak met rust. Dus, Pavlov’s thee: als ik mijn kopje thee gezet heb, kan ik ontspannen.


Tot rust komen met thee, of juist niet?

Niet alle theesoorten zijn natuurlijk even goed bedoeld voor ontspanning. Wanneer thee geoxideerd wordt, wordt het ook voller van smaak en ontwikkelt het cafeïnegehalte zich. Dat is natuurlijk heel mooi voor wanneer je wilt variëren, want wanneer je maar één theesoort keer op keer drinkt, zul je het niet meer zo veel waarderen als die eerste keer. Ben jij iemand die graag thee drinkt om te ontspannen, op te peppen, of doe je het puur voor de smaak?


Over ontspanning gesproken… welke thee is het lekkerst voor in de avond?
Lees het in deze blog en volg ons op Facebook om niets te missen.
About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart