Groene thee: alles wat je erover moet weten

We zetten onze alles-wat-je-erover-moet-weten reeks voort! Deze week hebben we het over groene thee, de op één na populairste theesoort van de wereld. Zeker in Nederland is groene thee enorm populair – en daar zijn goede redenen voor! In deze blog gaan we het hebben over hoe groene thee wordt gemaakt en vertellen we je hoe je de lekkerste kopjes groene thee krijgt. Without further ado laten we beginnen!

Van de plantage naar je kopjes!

Groene thee wordt tegenwoordig in massa’s geproduceerd, omdat er zo veel vraag naar is. Er zijn werkelijk eindeloos veel varianten van groene thee – ze zijn wel vaak gemaakt met het idee dat het een lichter alternatief is voor zwarte thee, met minder cafeïne.

Groene theesoorten krijgen hun ontspannende, lichte eigenschappen van het verwerkingsproces. Die ziet er als volgt uit (over het algemeen):

groene thee

Verleppen-Rollen-Drogen

Weet je nog toen we het hadden over zwarte thee? Dit proces verschilt omdat er geen oxidatie plaatsvindt. Hoe de stappen precies uitgevoerd worden, heeft uiteraard veel invloed op de smaak. Er kan gekozen worden om de thee op de traditionele of moderne manier te verwerken. Als we dan kijken naar de eerste stap, verleppen, gebeurd dat traditioneel vaak op bamboeplaten onder de zon. De moderne manier kan ook machinaal drogen. Alle beslissingen die de theeboeren maken tijdens het verwerkingsproces, zullen uiteindelijk invloed hebben op het eindproduct en de smaak.

Groene thee trivia!

Deze theesoort was al populair in China tijdens de Song Dynastie, zo’n 960 na Christus. In Japan was het al een populaire manier om thee te verwerken sinds de 8ste eeuw.Het bevat gemiddeld 15-25 milligram cafeïne (of theïne) per kopje thee. Groene theesoorten werken goed tegen nare geurtjes. Zo zouden de theebladeren bijvoorbeeld vieze geuren uit de kattenbak weg kunnen halen. Je kan het natuurlijk ook gewoon verschonen en er thee van zetten. Ongeveer 20% van alle thee die wereldwijd gedronken wordt, valt onder de groene theesoorten. Vanwege de antibacteriële werking, zijn groene theesoorten blijkbaar erg geschikt als voetbad! We raden overigens niet aan om daarna de thee nog te drinken.

Rijke, uitgebreide smaken!

Hier staan deze theeën om bekend. Het is dan vaak niet de sterkste thee, maar groene thee heeft een geweldige balans tussen pit en frisheid voor je thee. Groene theesoorten zijn natuurlijk super te combineren met andere, aanvullende smaken. Het past zich geweldig aan en is vaak verwelkomend en veelzijdig genoeg om er out-of-the-box blends van te maken.

Dat is echter niet waarom deze theebladeren zo populair zijn. Ze zijn vaak van zichzelf al verrijkt met unieke, gedefinieerde smaken. Denk bijvoorbeeld aan de florale, delicate tonen van Groene Jasmijn – een subtiele, maar duidelijke smaak die vanzelf moeiteloos naar voren komt op basis van deze theesoort.

Hoe haal je het meeste uit je groene thee?

Je hebt een hele goede kans dat het altijd wel acceptabel smaakt, maar hoe zet je eigenlijk de beste kopjes groene thee? Wat je in ieder geval wilt vermijden is natuurlijk die slappere likeurs of de bittere nasmaken. Hier heb je wat tips!

Gebruik losse bladeren in plaats van theezakjes. Losse theebladeren hebben een kleiner contactoppervlak met het water en geven prettigere smaken af.

Gebruik meer bladeren dan aangegeven. Met 2 gram kan je al een kopje zetten, maar gebruik liever 10 tot 15 gram in een theepot. De bladeren kun je ook gerust hergebruiken, maar meer bladeren geven vaak ook een prettiger smaakprofiel.

Werk met koeler water. Het is normaal gesproken niet de bedoeling dat je water direct uit de waterkoker gebruikt voor je groene theesoorten. De delicate theebladeren worden hierdoor niet optimaal gebruikt – het resultaat is een bittere thee. Jammer dus!

Klaar om tussen de mazen te vissen?

Als jij ook creatief aan de slag wilt gaan met je groene theemixen, dan heb je gelukkig enorm veel opties. Met Teazie kun je zelf thee maken met jouw favoriete smaken. Wat is jouw favoriete groene thee? Kies jij voor smaken in je thee, of drink je liever simpele melanges? Laat het ons weten!

Hoeveel thee drink jij per dag? Laat het ons weten via onze Facebook of Instagram! Benieuwd naar meer over thee en je eigen mix? Lees dan verder in onze blog.

Sharing is caring!

Nu je toch een theetje hebt...

Facebook
Twitter
LinkedIn