Dit is één van de vragen die we bij Teazie het meest krijgen. In deze blog vertellen we je meer over de afkomst van thee in het algemeen en waar veel populaire theeën en ingrediënten vandaan komen. Plus we geven je wat extra leuke feitjes.
Pak er een lekker kopje thee bij en lees verder.
Waar het allemaal begon: China
Thee, het drankje wat wij zetten van de bladeren van de Camellia sinensis, komt van origine uit China. Hier is zo’n 5.000 jaar geleden ontdekt dat de bladeren van deze plant een bijzondere smaak hebben wanneer ze een tijdje in kokend water hebben kunnen extraheren.
Daarna zijn ze, wederom in China, begonnen met het werkelijk ontdekken van thee. Hoewel de verse bladeren al zorgden voor een prima kopje thee, kwam men erachter dat het verwerken van de bladeren op een bepaalde manier de smaak sterk kan beïnvloeden. Later kwamen we erachter dat dit ook gevolgen had voor onder andere het cafeïne/theïnegehalte.
Deze verschillen in verwerken brachten ons wat we nu kennen: zwarte, groene, gele, witte, oolong en pu erh thee.
De herkomst van veel populaire (kruiden)theeën
Hoewel het duizenden jaren geleden allemaal gestart is in China, zijn er nu veel andere regio’s die hun eigen unieke theeën produceren. We zullen hier een aantal belichten.
English Breakfast
Deze super populaire zwarte thee is een melange van (vaak gebroken) zwarte theebladeren. De melange komt van origine uit India, met Assam thee als hoofdingrediënt. Deze is vaak aangevuld met Ceylon (ook uit India) en Afrikaanse zwarte thee (normaliter uit Kenia). Destijds is deze blend door sommeliers ontworpen op de hardheid van Engels water. Daarom smaakt precies dezelfde thee in het VK ook anders dan wanneer je het hier drinkt.
Darjeeling – Assam – Ceylon
Al deze theeën klinken misschien bekend, maar wist je dat ze ook vernoemd zijn naar de regio’s waar ze vandaan komen? Darjeeling (afgebeeld) en Assam komen uit India en Ceylon uit Sri-Lanka. Beide landen zijn grote producenten en exporteurs van thee aan de rest van de wereld.
Rooibos
Een andere zeer bekende naam. Rooibos is echter, in tegenstelling tot wat we vaak denken, geen thee. Daarmee bedoelen we dat het niet afkomstig is van de Camellia sinensis (de theeplant). Samen met alle andere kruiden/specerijen/planten waar we een hete drank van maken, is Rooibos dus een kruidenthee (of tisane).
Rooibos wordt gemaakt van de bladeren van de gelijknamige struik. Deze komt van origine uit Zuid-Afrika; de Cederberg regio in West-Kaap.
Sencha – Bancha
Misschien dat het van de naam al duidelijk is dat deze theeën een link hebben met Japan. Echter zijn ze, zo’n 300 jaar geleden, van China naar Japan gebracht en daar hard gestegen in populariteit. Deze (vaak groene) theeën worden nu ook wel veel in Japan geproduceerd. Ook hebben ze daar, evenals in China, een sterke cultuur en ceremonies gekoppeld aan het drinken van thee.
Kamille
Net als Rooibos is kamillethee een kruidenthee/tisane. Kamille wordt op veel plekken geproduceerd, maar de herkomst van kamillethee ligt in Egypte en het Romeinse rijk. Met name in Egypte werd het veel gedronken om medicinale redenen. Onze kamillebloesems komen uit Kroatië.
Meer theegeschiedenis
De populariteit van thee is sterk toegenomen in China in de 7de-10de eeuw. Toen is er namelijk ook een specifieke theebelasting ingevoerd, wat laat zien dat er inderdaad veel geconsumeerd werd. Zo rond deze tijd werd thee ook gezien als de nationale drank van China.
Opkomst in Europa
Hier komen wij om de hoek kijken! Toen Nederlanders, tezamen met Portugezen, in de 17de eeuw veel zwarte en groene thee mee terugnamen uit hun handelsreizen naar China, werd de warme drank hier in Europa zo populair. Tegenwoordig is thee op water en koffie na, de meest gedronken drank in Nederland.
Regionale verschillen
Bijzonder is dat theeculturen per land/continent zo sterk kunnen verschillen. We weten natuurlijk allemaal dat het in Engeland zeer gebruikelijk is om zwarte thee (English blends) met een sheutje melk (en een klontje suiker) te drinken. Maar ook dat het in India zo gebruikelijk is om thee in een pannetje door te laten koken met kruiden voor een extra smaak, of dat er in Mongolië yak boter in thee wordt gedaan voor een romige smaak.
Kortom, ons favoriete drankje kent een zeer rijke geschiedenis en heeft prachtige invloeden op vrijwel iedere cultuur gehad. Wij doen niets liever dan het verbinden van onze klanten met al die bijzondere verhalen en smaken.
Meer weetjes en tips over thee? Volg ons op Facebook, LinkedIn en Instagram voor regelmatige updates, tips, recepten en meer!