Snel en eenvoudig losse thee serveren

Ruim 90% van de thee die wij in Nederland drinken, wordt gezet met behulp van theezakjes. Nu weten we vaak dat losse thee niet alleen mooier oogt, maar ook beter is van smaak en kwaliteit. Het duidelijke nadeel is natuurlijk dat we gerommel en gedoe gewend zijn van losse thee.

Snel en eenvoudig losse thee zetten en serveren is, met de juiste accessoires, zeker een optie. In deze blog vertellen we je over hoe je dit kan doen thuis, op het werk, of waar dan ook. Zo kun je altijd genieten van de beste en lekkerste theeën.

Een vliegende start

Als we het hebben over een goed kopje thee beginnen we natuurlijk met het selecteren van de juiste bladeren. Veel losse theeën zijn al vele malen beter dan de fijngemalen thee die je aantreft in zakjes, maar een aantal zaken waar je op kan letten voor betere thee zijn:

De grootte en lengte van de bladeren
Grote, volle bladeren zijn vaak een makkelijk signaal die laten zien dat een thee van goede bladeren gemaakt en met zorg verwerkt is. Wel zo belangrijk, gezien we spreken over een natuurproduct!

Consistentie van de bladeren
Blended en Single Malt. Termen die whiskey liefhebbers maar al te goed kennen. Zo heeft een theemelange ook een andere smaak wanneer het vermengd wordt met andere bladeren en ingrediënten. De beste ‘pure’ theeën, zijn dan ook erg consistent in de uiterlijke eigenschappen van de bladeren.

De ingrediënten(lijst)
Veel theeën worden op smaak gebracht door blends aan te vullen met allerlei ingrediënten. Dit is één van de aspecten die thee ontdekken zo leuk maakt – er is eindeloos veel mogelijk. Schenk echter wel aandacht aan de ingrediënten van een theesoort, want thee met gedroogde aardbeien en thee met smaakstoffen kunnen beide in de markt gezet worden als ‘aardbeienthee’. Ook wanneer er geen overige ingrediënten zijn, zoals bij een simpele zwarte thee, is het een goed teken als er veel informatie gegeven wordt over het soort blad en de plantage.

Snel en eenvoudig losse thee serveren

In dit stuk belichten we de belangrijkste punten om zo snel en eenvoudig mogelijk losse thee te serveren. We maken hiervoor gebruik van hulpmiddelen.

Bewaren en serveren
Gebruik potjes en maatlepels om makkelijk exact de juiste hoeveelheid thee te zetten. Je kan ook kijken naar dispensers voor grote afnames, zoals bijvoorbeeld bij horeca of op kantoren. Die bieden een 2-in-1 oplossing voor bewaren en serveren.

Zorg voor de juiste temperatuur
De verschillende theesoorten die we drinken hebben eigen ideale omstandigheden waarin de smaken het beste naar voren komen. Tip: als een theesoort op bijvoorbeeld 80 graden gezet moet worden (in plaats van 100), giet dan kokend water over een bodempje koud water om de temperatuur snel op peil te brengen.

Gebruik de juiste accessoires
Dit is een belangrijke als we het hebben over snelheid en gemak. Grote, open zeefjes maken het super makkelijk om in een handomdraai je thee te zetten. Geen zin om deze af te wassen of de bladeren weg te gooien? Kies dan voor afbreekbare lege theezakjes, net zoals onze maisvezelzakjes. Je hoeft je thee ook niet te dippen in het water, zolang alle bladeren goed onder water zitten.

Vergeet de zettijd niet!
Helaas gaat dit vaak mis. Zeker met groene thee, zorgt een te lange zettijd voor een nare, bittere smaak. Zonde natuurlijk, zeker als je speciaal goede thee hebt gekocht! Kijk dus even naar de verpakking voor de juiste zettijd voor jouw thee.

Snel en eenvoudig losse thee serveren

Goed om te weten van losse thee

Theebladeren belonen je met een heerlijk resultaat als je ze goed bewaard hebt en op de juiste manier zet. Om je ook daar wat mee te helpen, hebben we hier wat tips voor je om ook consistent een lekker kopje thee te zetten:

Blikjes boven potjes
Theebladeren willen niet in contact komen met water, licht of lucht. Als je die drie factoren uit de buurt houdt van je bladeren, geven ze je het langst een lekkere smaak. Daarom is een aluminium blikje een betere optie om je bladeren in te bewaren dan bijvoorbeeld een glazen potje. Zorg er ook voor dat de bladeren altijd luchtdicht afgedekt zijn als je ze niet gebruikt.

Bladeren hebben ruimte nodig
Wanneer je een thee gaat zetten en de bladeren in contact komen met het water, beginnen ze vocht op te nemen en uit te zetten. Dit proces, waarin ze ook smaak loslaten, werkt het best als ze volledig de ruimte krijgen om zich te ontvouwen. Zorg dus voor voldoende grote theezakjes, zeefjes of potjes voor je thee om de ruimte te krijgen.

Meer tips over thee? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram voor regelmatige updates, tips, recepten en meer!

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn