Waarom smaakt losse thee beter dan thee uit een zakje?

Theezakjes zijn erg handig, maar de meeste theedrinkers weten dat losse thee nou eenmaal beter smaakt dan thee uit een zakje. Hoe komt dat eigenlijk? In deze blog hebben we het over de eigenschappen van thee die ervoor zorgen dat losse bladeren zorgen voor een beter kopje thee.

theezakjes

Verlies van smaak

Eén van de redenen dat thee in zakjes vaak minder goed smaakt dan de losse thee equivalent, heeft te maken met oppervlakte. Thee in theezakjes wordt vaak gemalen en heeft hierdoor een veel groter oppervlakte.

We weten dat we thee los en koel moeten bewaren, maar ook vooral dat het niet (of zo min mogelijk) in contact mag komen met lucht. Wanneer dit wel gebeurd, kan de thee geleidelijk haar smaak verliezen. Omdat gemalen thee zoveel meer oppervlakte heeft, maakt het ook veel meer contact met lucht, waardoor het haar natuurlijke smaken verliest.

Ruimte voor verbetering

Een andere belangrijke factor die in ieder geval speelt in deze afweging, is ruimte. Theebladeren hebben ruimte nodig om hun oorspronkelijke vorm te kunnen herstellen, wanneer ze in contact komen met heet water.

Theezakjes zijn bestaan vaak uit 2 compartimenten met aan beide kanten gemalen theebladeren. Deze krijgen niet de ruimte die ze nodig hebben om volledig tot stand te komen, waardoor ze minder natuurlijke smaken kunnen loslaten.

Losse theebladeren, in een grote zeef of theepot, kan daarentegen wel helemaal uitzetten en gebruik maken van haar volledige arsenaal van natuurlijke smaken en aroma’s. Om deze reden is losse thee ook minder afhankelijk van toegevoegde smaakstoffen.

losse thee

Zelfde thee, andere eigenschappen

stel dat je exact dezelfde losse thee pakt en een deel apart legt zoals het is. Het andere deel maal je en doe je in een zakje of zeefje.

Wanneer je de gemalen thee zet en vergelijkt met de losse theebladeren, zal je een heel andere smaak krijgen. Kleine deetjes (stoffen) van theebladeren zullen meer tannine vrijlaten en sneller zorgen voor bittere, ongewenste tonen.

Bij de buren is de thee altijd groener

tap over naar losse theebladeren. Wat heb je nodig om gemakkelijk losse thee te drinken? Niet veel, gelukkig. Met een aantal accessoires kom je al een heel eind. Denk aan een aantal theezeefjes of thee eitjes en misschien een fijne theepot en ontdek het verschil.

Losse thee staat niet op losse schroeven

Disclaimer: we beweren niet dat alle theezakjes een slechtere smaak produceren dan losse equivalenten. Dat zou een oneerlijke claim zijn. Echter zijn er wel een aantal kernpunten waar thee haar rijke smaken van krijgt en dat zijn factoren die wijzen naar de voordelen van losse thee. Theezakjes zijn natuurlijk zo populair omdat ze erg gemakkelijk zijn, maar als jij iemand bent die graag precies weet wat er in je thee zit en meer uit de smaken wilt halen, dan adviseren wij losse thee.

Wanneer ben jij overgestapt naar losse theebladeren? Ben je blij met je keuze? Laat het ons weten!

Wil je meer weten over thee mixen en de verschillende mogelijke combinaties? Wij schrijven regelmatig blogs op onze website. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn