5 tips voor de beste sociale ontmoetingsplekken op kantoor

Sociale ontmoetingsplekken op kantoor zijn belangrijker dan ooit. Flexwerken en thuiswerken hebben in de afgelopen jaren het landschap van de meeste kantoorbanen volledig vernieuwd. We hebben gezien hoe effectief teams kunnen zijn ondanks dat ze maar een deel van de tijd op kantoor zijn.

Echter is het wel belangrijk om dat sociale aspect van het kantoor erin te houden – zo creëer je namelijk binding met je collega’s en bedrijf. Maar hoe krijg je werknemers zo ver om écht uit te kijken naar hun kantoordag of kantoordagen? Door die dagen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In deze blog hebben we het over één van deze aspecten; sociale ontmoetingsplekken op kantoor.

sociale ontmoetingsplekken op kantoor

Definitie & belang

Wat zijn sociale ontmoetingsplekken op kantoor? Het is niet iets waar regelmatig over gesproken wordt. En zo hoort dat ook – waarom lichten we later toe.

Sociale ontmoetingsplekken op kantoor zijn plekken waar je samenkomt met collega’s om een praatje te maken of even te ontspannen. Het zijn dus geen vergaderruimtes, maar eerder koffie- of theecorners, kantines e.d. ruimtes waar je een tijdje bent met collega’s.

Waarom zijn die ruimtes zo belangrijk? Omdat ze iets bieden wat thuiswerken niet kan – namelijk laagdrempelig en fijn contact met collega’s.

Dus waarom hebben we het niet vaak over sociale ontmoetingsplekken op kantoor? Omdat ze natuurlijk moeten voelen en uitnodigend horen te zijn. Je zou niet de indruk moeten hebben dat je zo’n dergelijke ruimte instapt, maar je zou je wel uitgenodigd moeten voelen om even te blijven. En je collega’s ook.

Principes & effecten

Wat horen zulke ruimtes te bereiken, behalve contact tussen collega’s stimuleren? Zoals eerder gezegd creëren ze binding met bedrijf & collega’s, maar een goede sociale ontmoetingsplek geeft ook rust en inspiratie. Zo kan het een echte productiviteitbooster zijn wanneer iemand een korte pauze besluit te nemen. Kort samengevat: de ruimte, klein of groot als het is, zorgt voor een positief gevoel en maakt daarom het kantoor als geheel prettiger om in te werken.

In deze blog geven we 5 tips voor een super effectieve ontmoetingsplek op kantoor. Strap in.

assorted decors with brown rack inside store

1. Faciliteer goed eten & drinken

Als theespecialist voor bedrijven zien we maar al te vaak dat dit over het hoofd wordt gezien. Er wordt een koffieautomaat weggezet en een theekistje. Erg functionele oplossing – je kan er namelijk koffie en thee halen. Maar als de koffiecorner naast functioneel ook als prettig ervaren moet worden, kan dat beter.

Bedenk wanneer je zelf opstaat om koffie of thee te halen. Als je dorst hebt, natuurlijk, maar vaak ook als je ergens over na wilt denken of een korte pauze wilt nemen. Voor het faciliteren hiervan kun je trucs gebruiken voor ruimtes die inspiratie stimuleren, zoals (wanneer mogelijk) het plaatsen van je koffie- of theecorner in een ruimte met een hoog plafond.

Faciliteer in ieder geval goede koffie en thee. In veel gevallen zijn er voldoende gebruikers die dit zeer op prijs stellen. Je kan ook zorgen voor muesli bars of vers fruit, ‘gewoon’ als extraatje voor wat meer energie.

Wij krijgen soms de vraag waarom werkgevers überhaupt zouden willen dat werknemers langer bij de koffie- of theecorner blijven hangen. Dat kost toch tijd? Klopt, maar in ruil daarvoor krijg je meer verbinding en gemotiveerdere werknemers. Dus: het verdient zich terug.

black wooden framed black padded armchair

2. Werk met de juiste kleuren

Kleuren kunnen een ruimte volledig transformeren. Laat je informeren door interieurontwerpers en -architecten over kleuren die ruimtes aantrekkelijk maken en uitnodigen om te blijven.

Naast kleuren kunnen ook texturen, accenten en meubilair kunnen hiervoor zorgen. Er zijn veel experts in dit gebied die ongelooflijk goed zijn in het volledig transformeren van ruimtes. Ons advies: maak gebruik van die expertise om te voorkomen dat je het wiel opnieuw uitvind.

3. In het spotlicht

Niet letterlijk, maar net zoals juist gebruik van kleuren, kan licht ook sterk invloed hebben op de uitstraling van een ruimte.

Probeer eens te werken met indirect licht en/of warm licht om de ruimte meer uitnodigend te maken. Breng ook, met vloerlampen of spots, de aandacht naar de faciliteiten die bij punt 1 en 2 benoemd zijn.

4. Groener gras

Sociale ontmoetingsplekken op kantoor vormen de perfecte ruimtes om het kantoor te onderscheiden van thuiswerken – uiteraard in de positieve zin. Verrijk deze plekken met veel groen voor een frisse, natuurlijke look.

Er zijn veel opties om groen te introduceren aan een ruimte. Zo heb je green walls, grote staande planten of juist kleine vetplantjes. Een mooie combinatie hiervan kan vrijwel iedere ruimte met gemak transformeren. Afhankelijk van hoe goed er voor de planten gezorgd kan worden, kun je ook overwegen om voor kunstplanten te gaan.

office chair and desk

5. Zorg voor een natuurlijke overgang

Een kenmerk van een goede sociale ontmoetingsplek is dat het moeilijk te onderscheiden is van de rest van een kantoor. Neem een aantal van de designprincipes die toegepast zijn bij de inrichting van de sociale ruimte(s) en pas die ook toe op andere plekken op kantoor. Zo kan je ervoor zorgen dat het ontwerp mooi doorvloeit en zorgt voor een gevoel van cohesie in de ruimte. Aanvullend hierop kun je ons rapport lezen over 10 tips voor Facilitair Managers.

Sociale ontmoetingsplekken op kantoor

Dat blijkt dus helemaal zo moeilijk niet te zijn. De tijd van voorverpakte theezakjes, bomvol van kunstmatige smaakstoffen, is voorbij.

Wil jij ook gaan voor losse thee? Neem dan contact op om te kijken wat het beste bij jou en jouw bedrijf past. Verder kun je ons volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn om op de hoogte van onze ontwikkelingen te blijven.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn