Hoe zet je losse thee?

Thee wordt in Nederland vooral gedronken via (voorverpakte) theezakjes. Echter weten we over het algemeen wel dat losse thee vaak van betere kwaliteit en smaak is dan haar voorverpakte variant. Waarom dat zo is, wordt uitgelegd in deze blog. Waarom drinken we dan zo veel minder vaak losse thee? Uit onze ervaring blijkt dat dit vooral komt omdat we losse thee ervaren als iets onhandigs, of anderzijds juist dat voorgevulde zakjes gemakkelijk zijn. Dus hoe zet je losse thee?

In deze blog geven we je tips om niet alleen efficiënt thee te zetten, maar ook om ervoor te zorgen dat ze perfect op smaak zijn.

Hoe zet je losse thee

Back to basics

Omdat we vaak gewend zijn om theezakjes in kokend water te leggen (of dippen) en vervolgens weg te gooien, missen we belangrijke principes die altijd gelden bij het zetten van thee.

Ten eerste zal het je opgevallen zijn dat op vrijwel alle theeverpakkingen een aanwijzing staat over temperatuur en trektijd. “Boeiend,” hoor ik je al denken. Maar wat kan er dan fout gaan als je deze aanwijzingen niet opvolgt?

Te lange trektijd: de thee wordt bitter, ongebalanceerd en kan een vervelende nasmaak krijgen.

Te korte trektijd: de thee komt niet goed op smaak en/of sommige ingrediënten komen niet gebalanceerd naar voren.

Te warm/heet water: de thee kan bitter smaken en wordt veel scherper.

Te koel/koud water: de thee heeft meer tijd nodig om tot de juiste smaak te komen of komt helemaal niet goed op smaak.

Zeker niet het einde van de wereld als één van de bovenstaande dingen gebeuren met je thee, maar je kan het net zo makkelijk voorkomen door de instructies op te volgen.

Hoewel trektijd sterk uiteen kan lopen per thee(melange), heb je hier een indicatie van temperaturen voor verschillende (kruiden)theeën van koel naar heet: witte thee (70 °C), groene thee (75 °C), oolong thee (80 °C), zwarte thee en kruidenthee (100 °C). Lees altijd de instructies op de verpakking.

Goed gereedschap is het halve werk

Als je weet op welke temperatuur je het beste je thee kan zetten en hoe lang het moet trekken, dan kijken we naar de middelen waarmee we losse thee zetten. Deze rangschikken wij van meest naar minst wenselijk:

  • Theepot (of 1-persoons potje)
  • Leeg theezakje
  • French Press
  • Theezeef
  • Thee-ei

Waarom is een theepot het meest wenselijk? Omdat daar het meeste in past natuurlijk. Dat is een grapje, maar wel met een kern van waarheid. Theepotten geven over het algemeen veel ruimte aan de theebladeren om zich te ontvouwen, te rehydrateren en smaak vrij te geven. Onderaan het lijstje, bij een thee-ei, is juist het tegenovergestelde waar. Neem bijvoorbeeld deze afbeelding – een prachtige losse thee, die nooit voldoende ruimte krijgt om tot zijn recht te komen in een thee-ei.

Hoe zet je losse thee? Je wilt dus zorgen voor het volgende om je thee goed te zetten: de juiste temperatuur, de juiste trektijd en een filter/zeef met voldoende ruimte voor de hoeveelheid bladeren (doorgaans 2 gram per kopje, afhankelijk van de theesoort)

Hoe zet je losse thee?
close up photo of clear glass teapot with herbal tea

Ga een stapje verder

Ben je ook zo gek op een écht goed kopje thee? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf even de theesommelier te zijn en een melange te maken.

Als het goed is, gebruik je een zeef/potje met voldoende ruimte voor je thee – maar ook andere ingrediënten. Stel dat je een heerlijke groene thee ontdekt hebt, maar een zoete en fruitige smaak wilt toevoegen. Je kan dan voor een theepot een handje vol fruit pakken, pureren (evt. met wat suiker) en aan je thee toevoegen. Zo breng je met natuurlijke, verse ingrediënten je thee nog beter op smaak.

Hoe zet je losse thee?

Dat blijkt dus helemaal zo moeilijk niet te zijn. De tijd van voorverpakte theezakjes, bomvol van kunstmatige smaakstoffen, is voorbij.

Wil jij ook gaan voor losse thee? Neem dan contact op om te kijken wat het beste bij jou en jouw bedrijf past. Verder kun je ons volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn om op de hoogte van onze ontwikkelingen te blijven.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn