Zelf thee maken: een minigids

Zelf thee maken is het hele mantra van Teazie. Wij staan voor creativiteit en we weten allemaal wat een geweldig warm drankje thee kan zijn. Door het helemaal op jou af te stemmen, zorg je ervoor dat je er het meeste uit haalt. In deze blog krijg je wat pro-tips over het zelf maken van thee, een paar voorbeelden van smaakcombinaties en de nodige inspiratie!

Aan de groene tafel zitten

Wanneer je een eigen melange creëert, heb jij het allemaal voor het zeggen. Je kan het werkelijk zo gek of simpel maken als je zelf wilt – combineer smaken die je nooit in een pakje bij de supermarkt zou vinden en ontdek nieuwe smaken. Voor je begint met zelf thee maken, moet je jezelf er dus even aan herinneren dat er geen limieten zijn waar je binnen hoeft te blijven. Laten we dan nu eens kijken naar het proces!

Losse thee

Als een blad van een boom veranderen

Wat je zal merken wanneer je een blend maakt, is dat het resultaat veel meer is dan simpelweg de som van de ingrediënten. Smaken kunnen elkaar versterken, de textuur veranderen of zorgen voor golven van smaken die zich opeenvolgend onthullen als je de likeur drinkt.

Dan is het tijd voor de eerste stap. Zelf melanges maken begint uiteraard bij een idee van wat je wilt bereiken en op basis van dat idee, kies je een theesoort. In onze theegids hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet voor je om je te helpen met het kiezen van een theesoort. Denk bijvoorbeeld aan cafeïnegehalte, sterke of lichte smaken, of het gepaard gaat worden met eten, enzovoorts. Er zijn veel theesoorten om uit te kiezen voor je melange en ze hebben allemaal een collectie aan eigen kenmerken waarmee ze je thee bereiken. Goed, nu heb je een theesoort gekozen. Nu begint het echte werk – we gaan van een theesoort naar een volwaardige, unieke thee.

De blits maken

Je zal ongetwijfeld een sterke indruk achterlaten met je thee. Overweeg nogmaals het idee en de smaken die je wilt bereiken met je thee. Probeer er een soort thema van te vormen, zoals floraal, grassig, fruitig, kruidig, pittig, enzovoorts. Dit zal je helpen met het groeperen van smaken.

De volgende stappen zijn gedeeltelijk afhankelijk van hoe goed je verwacht dat je smaken samenwerken. Als je het niet zeker weet, pak je een beetje van je thee en de smaak die je wilt proberen. Oefen een beetje met verhoudingen, temperatuur van het water en trektijd. Wanneer je wat bekender bent met het effect van je ingrediënt(en), kun je beoordelen of het bij je melange past. Werk vervolgens stapsgewijs verder naar alle smaken die je terug wilt zien in je blend. Proef continue de infusie en wees kritisch – als het goed is, heb je een potentiële nieuwe favoriet als je klaar bent. Het is dus de moeite waard!

Zelf thee maken?

Ben je overtuigd van wat je allemaal zelf zou kunnen doen? Dan hebben we nu wat tips om je op weg te helpen. Overweeg de combinatie van de volgende smaken voor jouw melanges:

  • Hibiscus, korenbloem, jasmijn
  • Mango en chili
  • Zoethout en munt
  • Rozen, cranberry en kamille
  • Lavendel en rozenbottel

Laat van je horen!

Heb jij al wel eens zelf thee gemaakt? Een eigen mix zorgt toch voor dat extra beetje voldoening uit je kopje thee, aangezien het je eigen creatie is. Wat vond je ervan om zelf thee te maken? Wat voor melange was het? Wij horen het graag van je!

Wil je meer weten over thee mixen en de verschillende mogelijke combinaties? Wij schrijven regelmatig blogs op onze website. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn