De oorsprong van thee

Bij Teazie kun je zelf je thee samenstellen met je eigen favoriete smaken. In deze blog geven we je wat informatie over thee in het algemeen en waar je op kan letten.

We beginnen met de belangrijkste vraag: hoe begon het allemaal? Wanneer begonnen mensen thee te drinken? De mythische Chinese keizer Shen Nung kwam op een dag in 2727 (erg specifiek, dat weten we) voor Christus op een grote ontdekking. Tijdens het water koken, zouden er wat dwarrelende blaadjes van een wilde struik in zijn water zijn gevallen. Doordat het warme water veranderde van kleur en geur was de keizer zeer geïnteresseerd in hoe het water zou smaken. Dit warme water is wat we nu allemaal ‘thee’ noemen. Je hoeft gelukkig geen mythische keizer zijn om het nu te drinken.

Alle theesoorten zijn afkomstig van de Camelia sinensis (ook wel de Chinese theestruik genoemd) of de Camelia Assamica struik uit India – misschien klinkt Assam wel bekend! Deze is dus alsnog afkomstig van dezelfde familie.


Het ontstaan van thee

Tegenwoordig wordt thee in meerdere landen geproduceerd. De bekendste landen waar thee wordt geteeld zijn: India, China, Japan en Sri Lanka. Na het planten van een thee plant moet deze plant gemiddeld 4 jaar groeien voor hij voor het eerst geoogst mag worden. Voor de meest verfijnde theesoorten plukt men alleen de bladknop met de bovenste tere jonge blaadjes. Voor een thee met een wat robuustere smaak worden ook volgroeide blaadjes gebruikt. De diverse theesoorten ontstaan door het verschil in de ligging van de plantage, grondsoort en het klimaat. Verder hebben ook het oogstseizoen en de manier van plukken, bewerken en verpakken een belangrijke invloed op de uiteindelijke kleur, geur en smaak van de thee.

Het proces dat een theeblaadje doorloopt is als volgt:

  • Plukken
  • Verflensen (uitspreiden op roosters)
  • Rollen
  • Fermenteren
  • Drogen
  • Sorteren – denk aan de grootte van de bladeren

Door thee te zetten met het gebruik van theebladeren kun je zelf goed dozeren hoe sterk jij de thee wilt hebben. Als de theebladeren genoeg ruimte hebben om zich in het hete water te ontvouwen, geven zij optimaal hun smaak en geur af. Je herkent het wel als je thee zet, de bladeren zetten uit en gaan terug naar hun oorspronkelijke vorm.

Daarnaast kun je de theebladeren ook nog verrijken met een of meerdere aanvullende smaken, hierdoor kun je naast de sterkte ook nog de smaak, textuur en de afdronk goed doseren naar je eigen verlangen. Hierdoor is melangeren, het samenstellen en verfijnen van een blend, populair geworden. Tegenwoordig zie je de meest creatieve (kruiden)theesoorten bij je boodschappen!


Zelf thee maken

Als je een thee wilt gaan samenstellen, moet je dit doen met een bepaald idee in je achterhoofd. Je moet namelijk rekening houden met de componenten die je in je drankje wilt hebben en hoe goed deze naar voren moeten komen. Balans is alles!

Begin met een basis smaak, kies een thee of kruidenthee die je lekker vind en goed past bij de situatie. Mocht jij je blend willen aanvullen met aanvullende smaken, denk dan ook goed na over de smaak en sterkte die je wilt hebben. Zwarte thee heeft bijvoorbeeld een krachtige smaak en is intens van geur terwijl groene thee juist fris en soepel van smaak is. Door een juiste basis te kiezen kan je de smaak, textuur en afdronk van jou eigen blend perfect versterken met een aanvullende ingrediënt.

Nu de basis is gekozen, ga je kijken naar wat je blend het meest verrijkt. Heb je gekozen voor een frisse basis? Ga dan op zoek naar zoete of bloemige ingrediënten zoals mango & hibiscus. Heb je gekozen voor een wat intensere thee, kies dan lekkere kruidigere ingrediënten zoals steranijs of zoethout. Let wel op – drink geen zoethout in je thee bij een te hoge bloeddruk!


Zelf thee maken

Jouw eigen smaak

Iedere blend heeft zijn eigen verhoudingen, hierdoor is iedere blend verschillend. Wij zorgen voor de juiste totale verhouding verdeeld over 10 gram die je van ons krijgt. Hier kijken wij naar de gekozen basis smaak en de aanvullende smaken die u er bij heeft gekozen.

Omdat de sterkte van smaken relatief is aan elkaar, gebruikt Teazie sterktecoëfficiënts voor elk van onze ingrediënten. Hiermee zorgen we ervoor dat overheersende smaken alsnog ruimte geven aan de andere ingrediënten. En natuurlijk dat de elegante, soepele smaken alsnog mooi doorkomen.

Afhankelijk van hoe vaak u thee drinkt of met hoeveel mensen u de blend wilt gaan proberen is belangrijk voor de hoeveelheid u pakt voor een kan/kopje thee. wij raden aan om te beginnen met de helft van het zakje en dit 30 seconde (of iets langer, afhankelijk van de gewenste sterkte) te laten trekken voor een lekkere afdronk. Je kunt er ook voor kiezen om de volle 10 gram te gebruiken – in beide gevallen kan je de bladeren gerust hergebruiken.

Je bepaalt de sterkte en de smaak die u lekker vindt dus u kunt de thee ook korter of langer laten trekken. Hoe langer u de thee laat trekken, hoe sterker/bitterder de thee kan worden. Verder kun je experimenteren met al onze basis en aanvullende smaken en de manier van het zetten van de thee.

Wees niet bang om te veel bladeren te gebruiken! Vergelijk het met een orkest – meer instrumenten verrijken de muziek, net zoals meer blad de smaak en textuur beter accentueert. Gebruik dus gerust veel bladeren en hergebruik ze. Dit geeft een veel aangenamer resultaat dan elk kopje een klein beetje thee te geven om het vervolgens lang te laten trekken.

Heb je vragen over jouw blend? We horen graag van je! Smaak is natuurlijk subjectief, dus laat ons ook vooral weten of onze blend lekker was voor je.

About the author
Teazie
Teazie is het platform om je eigen thee samen te stellen. Kies je favoriete smaken en combinaties uit ons ruime assortiment van duurzame ingrediënten!
Add to cart