Welke theesmaken zijn er? Wat is het verschil?

Ben je op zo’n punt dat je toe bent aan vervanging van je go-to theeën? Als je niet genoeg afwisselt, proef je die favoriete smaken toch net minder goed. Wij doen om de tijd een stapje terug om te kijken naar wat de opties zijn voor een heerlijk warm kopje thee – in deze blog vertellen we je er meer over. De volgende keer dat je denkt “welke theesmaken zijn er eigenlijk allemaal?” ben je dan ook hopelijk sneller geïnspireerd!

Welke theesmaken zijn er? Wat is het verschil?

Welke theesmaken zijn er? Een introductie…

Als we beginnen over theesmaken, dan beginnen we natuurlijk bij het belangrijkste onderscheid. Je hebt namelijk twee populaire varianten; theesoorten en kruidentheesoorten (ook wel tisanes genoemd). Hierin is het verschil dat echte, traditionele thee per definitie afkomstig is van dezelfde familie van planten, namelijk de Camelia sinensis (theeplant). Thee dat van elke andere plant, bloem of noem maar op gezet wordt, is dus een tisane/kruidenthee.

Daar houdt het uiteraard niet op. Er is een ook beduidend verschil tussen theesoorten – sterker nog, het is een verschil van dag en nacht. Letterlijk. Sommige theesoorten hebben namelijk relatief veel cafeïne en zijn dus beter geschikt voor in de ochtend. 

Dit is een lijstje van de zes traditionele theesoorten op volgorde van sterkte: witte, gele, groene, oolong, zwarte en pu erh thee. Hiervan zal je zwarte en groene thee het meest tegenkomen. Hoe verder je in dit rijtje zit met je theesoort, des te sterker en voller van smaak het zal zijn. Ook het cafeïnegehalte wordt geleidelijk meer, maar als je een cafeïnevrije drank wilt, kun je ook een tisane nemen.

Mix van smaken

Theesoorten worden vaak gemixt met smaken, zoals citroen, gember, vruchten enzovoorts. Hoewel theeën van zichzelf al complexe smaken kunnen hebben, is het toevoegen van een smaak misschien een goed idee voor de afwisseling! Wij adviseren in ieder geval vaak niet meer dan drie aanvullende smaken bij een theemelange, tenzij je voor een specifiek recept gaat als Chai.

Soms drink je het nog zonder dat je het echt doorhebt; kruidenthee is enorm populair en dat snappen we compleet. Kruidentheesoorten (tisanes) zijn zo uitgebreid als je je maar kan voorstellen. Omdat ze niet afkomstig zijn van de Camelia sinensis, is (bijna) alles mogelijk wat betreft kruidenthee

Waarom zou je kruidenthee drinken? Tisanes bieden een fris alternatief voor thee – ze smaken vake anders, bloemig en licht. Niet alleen bieden ze afwisseling, maar vaak ook (net zoals thee) gezondheidsvoordelen. Wat precies is uiteraard afhankelijk van de tisane die je drinkt en hoe vaak je het drinkt.

De meest populaire tisanes in Nederland zijn (verse) gember/citroenthee/muntthee en rooibos. Allemaal natuurlijk compleet anders van smaak en textuur, maar wat ze gemeen hebben, is dat het allemaal heerlijke warme dranken zijn om mee te ontspannen.

Het mooie van kruidenthee is hoe simpel je het zelf kan wegzetten. Je zal soms wel tisanes zien die een combinatie van smaken bieden, zoals bijvoorbeeld rooibos met vruchten. Let wel op kunstmatige toegevoegde smaken, want deze zijn absoluut niet nodig – dit geldt natuurlijk ook voor traditionele thee.

Het hoeft gelukkig niet te uitgebreid te zijn, wanneer het gaat om tisane. Je kan heel makkelijk met, bijvoorbeeld de muntbladeren uit je moestuintje, een snel en lekker kopje kruidenthee wegzetten. 

Dus welke theesmaken zijn er?

Tientallen duizenden – oftewel genoeg! Dat betekent dat je helemaal geen reden hebt om “vast” te zitten aan een smaak. Je kan lekker afwisselen en bijvoorbeeld sterk contrasterende theesoorten op dezelfde dag drinken, om hiermee hun eigen kenmerken en smaken nog beter naar voren te laten komen. Drink ’s ochtends een zwarte Darjeeling blend, in de middag een kopje (verse) muntthee en in de avond witte thee voor het slapen. Alle drie de soorten verschillen sterk van elkaar, dus elk kopje is even een prettige verrassing! Wat doe jij om af te wisselen met je theesmaken?

Waar koop jij het liefst je thee? Laat het ons weten via onze Facebook of Instagram! Benieuwd naar meer over thee en je eigen mix? Lees dan verder in onze blog.

Sharing is caring!

Nu je toch een theetje hebt...

Facebook
Twitter
LinkedIn