Zwarte thee: alles wat je erover moet weten

Robuust, kruidig, scherp, vol. Allemaal termen die bij veel soorten zwarte thee passen. Wat is zwarte thee precies? Het is het resultaat wat wordt verkregen van de bladeren van de Camellia sinensis wanneer deze volledig verwerkt en geoxideerd worden. In deze blog vertellen we je van alles over deze enorm populaire drank. Staat jouw kopje thee klaar?

Zwarte thee

Hoe wordt het gemaakt?

Of je nou een liefhebber bent van sterke thee of niet, als een theedrinker kun je een goed kopje zwarte thee op zijn tijd altijd waarderen. Hoewel zwarte theesoorten erg van elkaar kunnen verschillen, hebben ze wel een kenmerkende body – en deze is heel verschillend van bijvoorbeeld groene thee. Hoe werkt dat eigenlijk? Zwarte thee wordt op een andere manier verwerkt. Het is namelijk ook een langer proces dat het ondergaat ten opzichten van lichter smakende theesoorten. Dat proces ziet er als volgt uit (na het plukken)

  • Verleppen
  • Rollen
  • Oxideren
  • Droge

Hierbij is voornamelijk het oxideren waar we op moeten letten bij deze theesoort. Hoe langer de theebladeren oxideren, hoe donkerder en krachtiger ze worden. De likeur van de thee (het heet echt zo) veranderd hierdoor ook van een zachte, gele kleur naar een diep bruinrode kleur. Een voorbeeld van zo’n likeur kun je hiernaast zien! Erg herkenbare kleur, vinden wij.

Zwarte thee

Leuke weetjes over zwarte thee!

  • De oudste zwarte thee die vastgelegd is, is een Lapsang Souchong uit de 16de eeuw!
  • In China heet het rode thee, vanwege de kleur van de likeur!
  • Deze theesoort is veruit de populairste thee ter wereld. Bijna 80% van alle gedronken thee is zwarte thee!
  • Blokken samengedrukte zwarte thee werd vroeger gebruikt om mee te handelen en te ruilen in Aziatische landen.
  • Er zijn ongeveer 15 soorten zwarte thee, waaronder bijvoorbeeld Ceylon, Assam en Darjeeling
  • Er zijn ook veel bekende zwarte theeblends – denk hierbij aan = early grey of English breakfast.

Hoe haal je het meeste uit je zwarte thee?

Bij deze theesoorten heb je vaak al te maken met enorm uitgesproken, sterke smaken en tonen die zich graag willen onderscheiden. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld in India, zien we dus ook dat men hun thee in de pan laat trekken. Ze doen dit zodat de temperatuur van het water continue rond de 100 graden blijft. Het resultaat is een beduidend sterkere likeur. Dat zou je dus een keer kunnen proberen, om het verschil te proeven! Te sterk? Je kan ook een beetje melk of vegetarische melkalternatieven toevoegen aan je thee.

Een andere methode om een lekkerder kopje te zetten, is om meer smaken toe te voegen aan je zwarte theesoorten. Het kan namelijk prima! Zo heeft het eerdere voorbeeld van Indiase Chai, afhankelijk van het recept, tot wel 7 of 8 aanvullende smaken. Benieuwd hoe je smaken kan mixen die goed bij elkaar passen? Lees het hoofdstuk thee mixen in onze ultieme thee gids. Het feit dat zwarte theesoorten zo goed te mixen zijn, is één van de redenen dat er zoveel melanges zijn op basis van bijvoorbeeld Assam of Ceylon.

Nog wat tips…

Probeer bij het uitkiezen van je theebladeren opties te vermijden waar simpelweg “zwarte thee” staat. Deze theesoorten zijn enorm complex en als dat de beschrijving is, is het waarschijnlijk een melange van veel verschillende theesoorten om de kosten laag te houden. Probeer altijd een duidelijke beschrijving te vinden van wat voor thee het is, waar het vandaan komt en natuurlijk een uitgebreide beschrijving van het smaakprofiel. Veel plezier met proeven!

Wil je meer weten over thee mixen en de verschillende mogelijke combinaties? Wij schrijven regelmatig blogs op onze website. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook.

Sharing is caring!

Nu je toch een theetje hebt...

Facebook
Twitter
LinkedIn