Bijzondere theeën voor als je aan afwisseling toe bent

Bijzondere theeën hoor je zo nu en dan te drinken. Het zijn verwenmomentjes om uit het ritme van je gebruikelijke theesmaken te breken. In deze blog geven we je niet alleen wat informatie over bijzondere theeën die je waarschijnlijk nog niet eerder gehad hebt, maar geven we je ook tips over hoe laat op de dag je deze het beste kan drinken.

(Silky Silver, een unieke witte thee)

Begin met de theesoort

Je weet vast van jezelf of je het vaakst zwarte thee, groene thee, of kruidenthee drinkt. Dat zijn in ieder geval de meest voorkomende theesoorten. Wat we vaak zien in Nederland is groene thee met een smaakje, zoals bijvoorbeeld citroen. Als dat toevallig je go-to thee is, dan kun je eens overwegen door te variëren met een compleet andere theesoort.

Je hebt in totaal 6 soorten thee; zwart, groen, geel, wit, oolong en pu-erh. Daarnaast heb je ook nog een zevende, kruidenthee (denk aan rooibos, muntthee, gemberthee, enzovoorts). Dit zijn technisch gezien infusies, dus officieel gezien geen theesoorten. Ze worden ook wel tisanes genoemd.

De verschillende theesoorten zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant, maar hebben toch andere eigenschappen. Dat komt omdat ze op verschillende manieren verwerkt zijn. Zo hebben zwarte theeën in verhouding het hoogste cafeïnegehalte, wat ze geschikt maakt voor vroeg in de ochtend of middag. Groene, gele en witte theeën zijn in die volgorde lichter en vaak milder van smaak. Zoek je iets wat cafeïnevrij is, om bijvoorbeeld eens af te wisselen van dat zoveelste kopje koffie? Dan kun je ook kruidenthee proberen. Rooibos kennen we allemaal, maar je hebt ook lekkere kruidentheeën op basis van hibiscusbloesems, die zorgen voor een zoetere, florale basis.

Onze tip: kijk nog eens naar het lijstje van theesoorten. Zie je iets wat je minder bekend voorkomt? Begin daar dan eens en misschien kom je een nieuwe favoriet tegen!

Tip 1: Genmaicha!

Dit is er eentje die zeker genoemd moet worden als het gaat om bijzondere theeën om mee af te wisselen.

Genmaicha is een blend van Japanse groene thee, vaak Bancha of Sencha (minder traditioneel), met gepofte rijst en popcorn. Een interessante combinatie die een even verrassende smaak als resultaat heeft. De groene thee is mild en fris van smaak, maar de toevoeging van de gepofte rijst en popcorn zorgt voor een soort gebrande notensmaak, met een redelijke droge afdronk en fijne nasmaak. Echt heel lekker!

Genmaicha is een aanrader voor theedrinkers die houden van een stevig kopje thee met veel smaak, dus bijvoorbeeld als je vaak zwarte thee drinkt. Omdat het relatief laag in cafeïne is, is dit een lekkere thee voor in de middag of vroeg op de avond.

Tip 2: Honey Formosa!

Honey Formosa is één van de theesoorten met de rijkste en meest volle smaken. De naam van deze blend heeft het te danken aan de zoete, honing-achtige smaken die verkregen worden door te unieke ligging & interactie tussen flora en fauna van het Hualian district. Dat is waar deze zwarte thee vandaan komt. Gekenmerkt door de lange, lichtelijk verbogen bladeren en diepbruine kleur. Een must-try voor theeleuten die houden van een lichtzoete, maar natuurlijke smaak.

Omdat deze thee geöxideerd is, is het een sterke thee met een vrij hoog cafeïnegehalte. Een goede keus voor ‘s ochtends of rond lunchtijd. Hier moet je in ieder geval even voor gaan zitten!

Tip 3: Dragon Pearls!

De parel van de theewereld. Letterlijk en figuurlijk. Een andere theesoort die onmisbaar is als we het hebben over bijzondere theeën. Dit is een groene theevariant waarvan de bladeren (vaak met de hand) gerold worden. Dit is een proces wat al honderden jaren gedaan wordt. Het idee erachter is dat de smaak zo beter behouden blijft en dus ook zorgt voor een smaakvoller resultaat in je kopje.

Er zijn verschillende varianten van dergelijke pareltheeën beschikbaar, zoals onze variant met jasmijnsmaak. Wat ook leuk is van deze thee is dat je de bladeren echt ziet ontpoppen wanneer ze in heet water liggen. Ze nemen het water op en ontvouwen zich tot hun oorspronkelijke vorm, wat natuurlijk ook een stuk groter is dan het compacte pareltje waarmee ze in je kopje of potje beland zijn. Deze theeën wil je dus in een glazen theekop of theepot zetten zodat je de bladeren langzaam ziet veranderen.

Het resultaat is, in de meeste gevallen, een bijzonder zachte en delicate smaak die écht even wat anders is dan de groene thee die we vaak dagelijks drinken. Perfect voor in de namiddag of avond!

Bijzondere theeën: genoeg opties!

De wereld van thee is enorm uitgebreid. Ons mantra is blijf proberen en blijf proeven, zo blijf je nieuwe smaken ontdekken en zie je hoe lekker (en gezond) thee kan zijn! Wat voor theeën drink jij het meest op dit moment? Laat het ons weten!

Wil je niets missen van Teazie? Volg ons op Facebook, LinkedIn en Instagram voor regelmatige updates, tips, recepten en meer!

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn