Earl Grey, de Oosterse klassieker in het Westen

Wie kent het niet? Earl grey thee, vooral populair zo rond deze tijd van het jaar. Deze iconische zwarte theeblend verkrijgt haar smaak uit bergamotolie. Er gaat een verhaal rond dat de blend vernoemd is naar Charles Grey, de Britse PM in de jaren 1830, als politiek geschenk uit China. Charles Grey is echter nooit in China geweest, dus dit is waarschijnlijk niet waar. Het is nog steeds een erg royale blend!

Pinkies up

Earl grey is een vrij luxe, robuuste thee. Zo begon deze blend ook zeker in Engeland. De theeblend werd specifiek gemaakt om perfect te passen op het regionale water van Lord Grey. Het is goed in de smaak gevallen, ook bij gasten, waardoor het uiteindelijk verkocht werd (al bijna 200 jaar geleden!). We kennen het Engelse stereotype van theedrinken met melk – dit was oorspronkelijk niet wat men met deze thee deed, maar omdat het meer in de smaak viel, werd earl grey gemaakt van sterkere zwarte thee zoals Ceylon, uit Sri Lanka. Misschien heb je wel eens gehoord van London Fog? Dat is deze thee, met een scheutje melk en vanillesiroop.

Earl grey tea

Earl grey thee in Nederland

Deze klassieker wordt onder ons gezien als een echt oppeppertje – en dat is terecht! Vanwege de sterke zwarte thee, heeft deze blend een goede kick cafeïne/theïne. Maar de smaak is zo populair dat het tegenwoordig te vinden is in allerlei vormen. Zo gebruiken mensen ook (sporen van) deze thee in taarten, chocolade en zelfs hartige sauzen. Ja, hartige earl grey vinden wij ook een beetje gek vinden.

Tips voor mixen!

Earl grey is een interessante blend met uit zichzelf al een verfijnde en uitgebalanceerde smaak. Dat krijg je na zoveel jaren perfectioneren! Je kan echter kiezen om je eigen twist te geven aan je thee. Deze sterke zwarte thee met citrusondertoon werkt heerlijk samen met kruidige smaken zoals steranijs, kaneel en zoethout. Je kan uiteraard ook je blend nog verder zoet maken met meer fruitsoorten of bloemige smaakjes. Laat ons weten hoe jij je earl grey graag drinkt!

Wil je meer weten over thee mixen en de verschillende mogelijke combinaties? Wij schrijven regelmatig blogs op onze website. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn