Welke opties zijn er voor thee zonder cafeïne?

Toe aan wat thee zonder cafeïne? Misschien heb je zin in de smaak van een lekkere thee zonder de lichte energie boost die bij de cafeïne hoort. Welke thee heeft geen cafeïne? In deze blog leggen we een aantal theesoorten voor die van nature vrij zijn van cafeïne, waar je dus op elk moment van de dag van kan genieten. We kijken ook naar een aantal theesoorten met een laag cafeïnegehalte, maar we geven aan bij welke theeën dit het geval is. Staat je kopje klaar?

Geen kruid tegen

Soms heb je behoefte aan een lichter warm drankje. Koffie of sterke thee is dan simpelweg niet gewenst. Ook voor afwisseling kun je kiezen voor een alternatief. Dus welke alternatieve thee heeft geen cafeïne? Heel simpel; kruidenthee of tisane. In deze blog leggen we uit aan welke soorten kruidenthee je kan denken.

Kruidenthee, of tisane, is per definitie een groepsnaam van alle theesoorten die gezet worden van andere planten dan de theeplant (Camelia sinensis). De theeplant produceert alle conventionele theesoorten; denk aan witte, groene, gele, oolong & zwarte thee. Alle andere soorten thee zijn dus kruidenthee en deze hebben vaak geen cafeïne. Maar goed, dat maakt ze niet minder lekker!

De wereld van kruidenthee is een magische. Je zult nieuwe soorten blijven ontdekken en zien dat bepaalde landen hun eigen kruidentheeën hebben, waar wij nog nooit van gehoord hebben. Vaak hebben ze het volgende gemeen: ze hebben een aardse, grassige smaak en zorgen voor een lichte likeur met sterk variërende smaken.

welke thee heeft geen cafeïne

Precies in jouw straatje

Maak gebruik van de variatie van kruidenthee door een theetje klaar te hebben voor verschillende momenten van de dag.

Thee zonder cafeïne kan meer voordelen hebben. Na een stevige maaltijd kan kruidenthee je helpen met het verteren van je eten en eventueel een opgeblazen gevoel vermijden. Probeer een kruidenthee van bijvoorbeeld pepermunt, brandnetel of gewone munt voor een frisse afsluiter. Zie het maar als een kruidenthee equivalent van een pepermuntje!

Nog even een uurtje ontspannen voor het slapen? Probeer eens een kamillethee – deze helpt je te relaxen en heeft een niet-storende, florale smaak die niet snel verveelt. De warmte van de kruidenthee helpt je ook al vrijwel direct met ontspannen. Ook hier zit geen cafeïne in, dus welterusten alvast!

Zo zeker als de bank

Nou is een goede thee eenmaal moeilijk te vervangen. Voor weinig cafeïne, zou je ook kunnen overwegen om witte thee of een lichte oolong thee te drinken. Zolang de thee niet geoxideerd is, is de natuurlijke cafeïne niet volledig tot stand gekomen, waardoor deze opties nog steeds geschikt zijn voor theeleuten die niet opgepept hoeven te worden.

Thee zonder cafeïne: zijn er goede opties?

Het korte antwoord: er zijn ruim voldoende opties van thee zonder cafeïne. Talloze (kruiden)theesoorten die je al kent en waar je gek op bent; rooibos, muntthee, gemberthee, anijsthee, kamillethee, lavendelthee & ga zo maar door. Voor de liefhebbers onder ons, zijn er ook cafeïne arme theesoorten te ontdekken die bijzonder licht van smaak zijn, zoals de eerder genoemde witte theesoorten. Deze zijn vaak enorm delicaat en verfijnd van smaak, dus dat is nog eens een bonuspuntje! Kies jij voor een tisane (kruidenthee) of blijf jij bij een lichtere theesoort? Let jij op de combinaties met je eten of tijd van de dag, of pak je vaak dezelfde smaak? Laat het ons weten in de reacties en op onze sociale media’s.

Hoeveel thee drink jij per dag? Laat het ons weten via onze Facebook of Instagram! Benieuwd naar meer over thee en je eigen mix? Lees dan verder in onze blog.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn