Afvalbesparing door theedrinken: de grote voordelen van losse thee op verzamelplaatsen

Afvalbesparing met thee is misschien niet iets waar je snel aan denkt in het kader van duurzaamheid – echter kunnen de voordelen verassend zijn. In de meeste verzamelplaatsen en openbare plekken wordt er nog afval geproduceerd door het gebruik van voorverpakte thee en theezakjes. Hoewel dit vaak ervaren wordt als de gemakkelijkere optie, leert de ervaring dat het ook slechts een kwestie van gewenning kan zijn. In deze blog behandelen we de belangrijkste voordelen van losse thee op het werk of andere verzamelplaatsen met een oog op duurzaamheid.

Afval van theezakjes

Afval bij theezakjes: alles op een rijtje

Zoals eerder gezegd, is het duidelijk dat de meeste verzamelplaatsen nog theezakjes gebruiken. Hoe ontstaat er afval in dit geval? En over hoeveel afval gaat het dan?

Om dit te beredeneren bekijken we de elementen waaruit een doorsnede theezakje bestaat. Ze zitten vaak in een display of papieren verpakking – wat prima te recyclen is, zolang dit goed gesorteerd wordt. Verder zitten de theezakjes in een envelopje. Dit is soms papier, maar vaak plastic en gaat vaak in de restafval.

Verder heb je het theezakje zelf – wat uit verschillende soorten materiaal gemaakt kan zijn (pas op voor plasticdeeltjes in theezakjes), een koordje en een label. Deze belanden ook in het restafval, omdat het een mix van materialen is.

Dit zorgt in totaal voor ongeveer 4 gram afval per kopje thee. Niet veel op het eerste oog, maar bij theezakjes gaat het om volumegebruik. Bij een kantoor van 100 werknemers is het niet ongebruikelijk om per dag 200-400 consumpties thee te hebben. Gemiddeld is dit 1,2kg niet-composteerbaar afval per dag. Dit komt uit op 36kg afval per maand op basis van de bovengenoemde consumptie.

Theebar XTRA-SOCIAL

36.000 vs. 0 gram

Het alternatief op de huidige norm van theezakjes is het overstappen naar losse thee met composteerbare theezakjes of herbruikbare RVS zeefjes. Dit alternatief wordt vaak gezien als ingewikkeld of onhandig, maar met de juiste opzet is dit gelukkig niet het geval. Eerst belichten we waarom dit netto 0 afval produceert.

Op de afbeelding is een Theebar van Teazie te zien. Dit is een opzet van 6 muur gemonteerde dispensers van losse thee, waarvan je de thee ‘tapt’ in een theezakje of RVS zeefje.

De kokers worden hergebruikt, waardoor er geen afval is van de opslag van de thee. De theezakjes en thee zelf zijn 100% composteerbaar, dus na gebruik kan elk zakje in het gft-afval. Hierdoor is er sprake van 0 netto afval wat niet composteerbaar is.

Afvalbesparing met thee

Pijnloze transitie naar losse thee

Met De Theebar wordt de overstap van theezakjes naar losse thee zo eenvoudig als maar kan. In één vlugge handeling wordt een vers theezakje gevuld, waarna het gezet wordt zoals we gewend zijn. Het enige verschil naast de afvalbesparing, is dat losse thee ook beter van smaak en kwaliteit is.

Dat komt omdat losse thee niet fijn gemaald hoeft te worden om in een compact theezakje te passen. Het malen van de thee zorgt voor meer contact met lucht en licht, waardoor het sneller haar smaak verliest.

Kortom, de duurzame keus is ook de lekkerdere keus!

Afvalbesparing met thee: Ga ook voor de duurzame keus!

Met oog op duurzaamheid en kwaliteit, is het duidelijk dat losse thee een betere keuze is dan voorverpakte theezakjes. Volledig composteerbaar afval en een betere smaak met al het gemak van voorverpakte thee.

Wil jij ook gaan voor een Theebar? Neem dan contact op om te kijken wat het beste bij jou en jouw bedrijf past. Verder kun je ons volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn om op de hoogte van onze ontwikkelingen te blijven.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn