Hoe lang moet je thee laten trekken?

Hoe lang moet je thee laten trekken? Een goed kopje thee zetten heeft te maken met een drietal factoren; de bladeren, de temperatuur en de trektijd. In deze blog hebben we het over het laatste en wat je moet weten om consistent heerlijke thee te zetten, ongeacht de theesoort.

Hoe lang moet je thee laten trekken?

Algemene vuistregels

Als je een veilig gemiddelde wilt pakken wat betreft de trektijd van thee, dan kun je 3 minuten aanhouden. Of 2 minuten als je over het algemeen minder sterke thee drinkt.

De factoren die invloed hebben op de trektijd van thee zijn de ingrediënten waaruit de thee(melange) bestaat. Voor de populairste (kruiden)theesoorten geldt:

Groene thee: 2-4 minuten
Zwarte thee: 3-5 minuten
Kruidenthee (tisane): 3-5 minuten

Als bonus hebben we nog een tip; als je cold brew ijsthee wilt maken, dan kun je losse thee een dag van tevoren in koud water (1 theelepel thee per 200ml water) doen, afdekken en de volgende dag genieten van heerlijke ijsthee.

Voor cold brew ijsthee:
Groene thee: 6-8 uur
Zwarte thee: 8-12 uur
Kruidenthee (tisane): 8-12 uur

Lees hier verder over zelf ijsthee maken.

Hoe check je of je het goed doet?

Nu je vuistregels hebt gehad over hoe lang je thee moet laten trekken, is het ook handig om te weten hoe je checkt of je het goed doet.

Bij een te korte trektijd heeft je thee weinig smaak of proef je bijvoorbeeld niet alle ingrediënten even goed. Kortom, smaakt het zwak, dan heb je heter water of een langere trektijd nodig. Of, betere theebladeren, maar we gaan er nu van uit dat het daar niet aan ligt.

Wanneer je een thee te lang laat trekken, krijg je eerder een bittere, (te) sterke smaak. Dit is uiteraard veel minder lekker om te drinken, tenzij je suiker of iets dergelijks in je thee wilt om het wat zoeter te maken. Maar voor de volgende keer kun je de thee minder lang laten trekken.

Meerdere keren thee zetten

Je kunt (losse) thee in veel gevallen prima meerdere keren gebruiken – vaak wordt het dan alleen wat milder in smaak. Als je dat echter niet erg vind, kun je de oorspronkelijke trektijd +1 minuut voor het tweede kopje aanhouden.

In dit geval is het goed om te experimenteren wat voor jou lekker smaakt, aangezien het vanaf de tweede trek minder waarschijnlijk is dat je thee bitter gaat smaken. Je kan het dus wat langer laten trekken.

Een tweede (of zelfs derde) kopje thee van dezelfde bladeren werkt vaak het beste met groene & witte thee en kruidenthee. Zwarte thee of een (sterke) oolong thee zouden te veel smaak verliezen.

Hoe lang moet je thee laten trekken?

Conclusie en tips

Gelukkig komt het bij het zetten van (losse) thee niet op secondewerk aan, maar hier heb je nog wat tips om af te sluiten:

  1. Als je ervan overtuigd bent dat de trektijd goed is, maar de smaak niet helemaal klopt: check dat je de juiste hoeveelheid bladeren hebt (doorgaans 2 gram of 1 theelepel per kopje) en de juiste temperatuur van het water aanhoudt. Hiervoor kun je vaak even kijken wat er op de verpakking van je thee staat.
  2. Vooral bij groene thee kan je wel eens een bittere smaak hebben terwijl de trektijd klopt. Het water wat je gebruikt is dan te heet. Koel in dit geval het water in je glas af door aan te vullen met koud water – voordat je thee erin gaat.

Hoe zet jij jouw thee? En hoe vaak hergebruik jij de bladeren? Laat het ons weten via een bericht of reactie.

Meer weetjes en tips over thee? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram voor regelmatige updates, tips, recepten en meer! Je kan je ook abonneren op onze blog om geen bericht meer te missen.

Sharing is caring!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien ook interessant...

Facebook
Twitter
LinkedIn